UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган закликав США скасувати санкції, які перешкоджають оборонним закупівлям Анкари

Останніми роками відносини між двома країнами були напруженими через низку питань.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав США скасувати санкції, які блокують деякі оборонні закупівлі його країни, а також інші “односторонні заходи”, що перешкоджають союзникам по НАТО досягати довгострокових цілей двосторонньої торгівлі, повідомляє Reuters.

Читайте також: Війна має завершитися перемовинами з урахуванням інтересів українців — МЗС Туреччини

Анкара і Вашингтон мають довгострокову мету досягти обсягу 100 мільярдів доларів у двосторонній торгівлі, порівняно з приблизно 30 мільярдами доларів у 2023 році.

Під час візиту до Нью-Йорка на Генеральну Асамблею ООН Ердоган заявив турецьким і американським бізнесменам, що, хоча він і вірить у можливість досягнення цієї мети, співпраця в оборонній промисловості “дуже далека” від свого потенціалу через обмеження.

“Для цього необхідно відмовитися від односторонніх заходів, таких як додаткові тарифи в металургійній, сталеливарній і алюмінієвій галузях, розслідування й санкції CAATSA”, - сказав він у понеділок, 23 вересня, маючи на увазі Закон США про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій (CAATSA).

“Я сподіваюся, що ми перегорнули нову сторінку з проєктом модернізації F-16, і ми очікуємо, що експортні обмеження в цій галузі будуть остаточно зняті”, - додав Ердоган.

Окрім F-16, Туреччина також зацікавлена у винищувачах Eurofighter Typhoon від Німеччини, Великої Британії та Іспанії, але Анкара скаржиться на відсутність прогресу через небажання Берліна.

У понеділок Ердоган зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Нью-Йорку, повідомивши про готовність Туреччини покращити співпрацю в усіх сферах і скористатися спільними можливостями, які принесуть користь обом сторонам.

Читайте також: Туреччина використає засідання Генеральної Асамблеї ООН, щоб розкритикувати Ізраїль через його війну в Газі — Reuters

Останніми роками зв'язки США й Туреччиною були напруженими через низку питань, починаючи від політичних розбіжностей у Східному Середземномор'ї, Сирії й Газі, та закінчуючи купівлею Анкарою російських систем протиповітряної оборони С-400, що спричинило американські санкції й виключення Туреччини з програми закупівлі винищувачів F-35 у 2019 році.

Після цього Анкара працювала над тим, щоб закупити у Вашингтона 40 винищувачів F-16 Block-70 і 79 модернізаційних комплектів. Продаж літаків було схвалено після того, як Туреччина підтримала заявку Швеції на вступ до НАТО, що також призвело до потепління у відносинах.