UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган все ще прагне підтримувати відносини з Путіним у сфері енергетики — Bloomberg

Згідно з даними Bloomberg, Туреччина стала першою країною НАТО, яка запросила російського президента відвідати її після вторгнення в Україну.

Туреччина працює над поліпшенням військових відносин зі США і навіть почала дотримуватися фінансових санкцій проти Москви. Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан зустрінеться з державним секретарем США Ентоні Блінкеном і радником з національної безпеки Джейком Салліваном у Вашингтоні в четвер 7 березня, через кілька днів після того, як він приймав російського колегу Сергея Лаврова в Туреччині. Тому Туреччині доводиться дедалі важче балансувати, щоб підтримувати зв'язки з двома ворогуючими країнами, які розійшлися у поглядах, зокрема, через вторгнення в Україну, повідомляє Bloomberg.

Очікується, що Фідан обговорить зняття санкцій США, спрямованих на оборонну промисловість Туреччини через придбання нею передової російської системи протиракетної оборони С-400, яка, на думку членів НАТО, може становити загрозу для малопомітних військових літаків п'ятого покоління F-35. Одночасно Туреччина була виключена з програми розробки винищувачів F-35, і Фідан може спробувати домовитися про відшкодування 1,4 мільярда доларів, які Туреччина раніше вклала в цю ініціативу.

Туреччина є важливим партнером США на Близькому Сході. Військово-повітряні бази країни — насамперед, Інджирлік, де розміщені американські ядерні боєголовки використовувалися для шпигунства за Росією під час холодної війни, для повітряних ударів по Ісламській державі в Сирії, а також для транспортування вантажів для американських військ в Афганістані та Іраку.

"Намагання Туреччини покращити військові відносини з США відбувається навіть тоді, коли президент Реджеп Тайїп Ердоган прагне розширити енергетичні зв'язки з Владіміром Путіним, щоб перетворити Туреччину на енергетичний хаб для поставок природного газу до Європи. Туреччина стала першою країною НАТО після вторгнення в Україну, яка запросила російського президента відвідати її, ймовірно, після березневих виборів в обох країнах", — пише видання.

Фідан дав зрозуміти, що віддає перевагу збереженню російської системи протиповітряної оборони, навіть якщо це означає неможливість купувати винищувачі F-35. США і Туреччина нещодавно підтвердили плани спільного виробництва 155-мм артилерійських снарядів, яких відчайдушно потребує Україна, до наступного року. Туреччина також попросила у США дозволу на спільне виробництво двигунів GE Aerospace, які використовуються у літаках F-16, з метою їх використання для власного винищувача вітчизняного виробництва.

Читайте також: Туреччина ратифікувала вступ Швеції до НАТО

Нагадаємо, що видання Reuters повідомило, що експорт з Туреччини до Росії в лютому впав на 33% в річному обчисленні до 670 мільйонів доларів. Це порівняно з 1,1 мільярда доларів в лютому 2023 року. Загроза санкцій США проти фінансових компаній, які ведуть бізнес із Росією, охолодила торгівлю між Туреччиною та Росією.