UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган упевнений, що зернову угоду буде продовжено

Президент Франції Еммануель Макрон також висловив упевненість у автоматичній пролонгації угоди.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що угода з Росією, яка дозволила Україні експортувати значні запаси зернових морем, ймовірно, продовжить діяти. Про це пише POLITICO.

Як відомо, майбутньої суботи чинна угода завершує дію. Якщо її вдасться продовжити, це, швидше за все, принесе полегшення світовим ринкам, враховуючи статус України, як важливого експортера продовольства.

«У нас тривають дискусії, і наразі я вважаю, що ця угода триватиме», — заявив Ердоган журналістам на Балі в Індонезії, де наразі добігає кінця зустріч лідерів G20. 

Турецький лідер додав, що президент Росії Володимир Путін дав йому «зелене світло» щодо перспектив відновлення угоди під час їхньої нещодавньої розмови.

У тому, що угода про експорт зернових з України буде продовжено, впевнений і президент Франції Еммануель Макрон, який на Балі, заявив, що угода буде «поновлена за вмовчанням».

«Це означає, що схема, яка діє з серпня минулого року, зможе тривати», — додав він.

Про обнадійливі кроки в цьому питанні повідомив виданню і неназваний чиновник ЄС.

Водночас, речник ООН по Чорноморській зерновій ініціативі Ісміні Палла не зміг ані підтвердити, ані спростувати можливість продовження терміну дії угоди.

Читайте також: Росія погодиться на продовження "зернової угоди" — Bloomberg

Президент України Володимир Зеленський під час виступу на G20 заявив, що хоче, аби угода була продовжена, а також, щоб до неї увійшли два додаткових морських порти: це дозволило б Україні експортувати ще мільйони тонн зерна.

Нагадаємо, що із закликом якомога швидше домовитися про подовження терміну дії угоди до сторін звернувся Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.