UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган поговорив телефоном з Путіним. Турецький президент заговорив про експорт «зерновим коридором» не лише агропродукції

Президент Туреччини висловив сподівання на якнайшвидше завершення російсько-української війни.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган поговорив телефоном з російським президентом Владіміром Путіним, передає «Анадолу». Серед іншого, сторони обговорили двосторонні зв'язки країн, зокрема у сфері енергетики, «зернову угоду», боротьбу з тероризмом та інші питання.

Під час розмови Ердоган заявив, що за час дії «зернової угоди» з України експортували 13 млн тонн агропродукції. При цьому він зазначив, що «зерновим коридором» можна було перевозити не тільки продовольство, а й іншу продукцію.

Президент Туреччини висловив сподівання на якнайшвидше припинення війни, розв'язаної Росією проти України.

Також під час розмови з президентом країни-агресорки Ердоган нагадав, що сепаратистська діяльність терористичної організації PKK/YPG на півночі Сирії продовжується. Президент Туреччини наголосив на важливості очищення від терористів території у понад 30 км біля кордонів Туреччини відповідно до досягнутих у Сочі у 2019 році домовленостей.

Читайте також: Туреччина не витягує вартість російського газу: після заяв на підтримку Путіна Ердоган проситиме знижку

Нагадаємо, ЄС закликає Туреччину змінити свою торговельну політику щодо РФ і приєднатися до санкцій Заходу проти Росії, запроваджених за вторгнення в Україну. Те, що Туреччина утримується від запровадження обмежень проти РФ, викликає занепокоєння, заявив у листі до Європарламенту голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель.

З початку повномасштабної війни РФ проти України Туреччина збільшила експорт своїх товарів у Росію, а також почала купувати більше російської нафти.

У серпні президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган та глава Кремля Владімір Путін домовилися про посилення економічної співпраці. Пізніше вони також домовилися про створення в Туреччині міжнародного газового хабу для транзиту газу РФ в інші країни.

За даними ЗМІ, окремі західні компанії можуть використовувати Туреччину як лазівку для продовження продажу своєї продукції РФ. Влада США вже попередила Туреччину про потенційні «вторинні санкції».