UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган хоче змінити конституцію: що не так із основним законом Туреччини?

Критики вважають, що це відволікання уваги від більш нагальних проблем.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган хоче, щоб парламент розробив та ухвалив нову Конституцію. Про це він заявив у понеділок під час виступу з нагоди річниці військового перевороту в 1960 році, пише місцеве видання Turkish Minute, назвавши розробку нового основного закону країни «національним обов’язком».

На його думку, Туреччина не може продовжувати дію чинної конституції, оскільки вона «нав'язана елітами і не відображає національну волю». Він зазначив, що конституції 1961 і 1982 років були продуктом військових режимів і не мали справжньої громадської згоди.

«Наш народ проголосував «за» ці конституції лише для того, щоб позбавити країну лідерів перевороту», – сказав він. Ердоган наголосив на тому, що його адміністрація також неодноразово опинялася під впливом спроб державного перевороту.

Він вшанував пам'ять колишнього прем'єр-міністра Аднана Мендереса, який був страчений після державного перевороту 1960 року.

Мендереса судили та повісили через рік після того, як військові влаштували переворот у 1960 році, щоб повернути Туреччину до більш світського курсу.

Читайте також: Ердоган назвав "Євробачення" загрозою для сім'ї

«Ця нація буде пам’ятати Мендереса та його соратників із соромом за те, що вони не змогли запобігти їхній страті», — сказав він.

Ердоган стверджує, що внесених на сьогодні конституційних поправок недостатньо і вона має недоліки, які, нібито призводять до суперечок та конфліктів, зокрема і напруженості між Верховним апеляційним судом і Конституційним судом.

Судова криза у Туреччині сталася через ув’язнення опозиційного законодавця Джана Аталая, якого тримали за ґратами, незважаючи на два винесені на його користь рішення Конституційного суду.

Верховний апеляційний суд, який підтвердив 18-річний вирок для законодавця в політично вмотивованому судовому процесі, відмовився діяти згідно з рішеннями Конституційного суду та вперше в історії Туреччини подав кримінальні скарги проти членів вищого суду через їхнє рішення.

Зрештою цього року Аталая позбавили мандату всупереч послідовним рішенням Конституційного суду.

«Ми повинні прийняти певні реалії. Ми не можемо продовжувати працювати з конституцією, яка відображає консенсус еліти. Ми більше не можемо піддавати нашу націю цій ганьбі», – сказав Ердоган.

Він висловив упевненість у здатності парламенту розробити нову конституцію, сказавши: «Я вважаю, що це національний обов'язок».

Наразі в Туреччині діє конституція, яка була розроблена після військового перевороту в 1980 році. Конституція неодноразово змінювалася, але її досі критикують за те, що вона далека від демократичності та лібералізму.

Протягом останніх кількох місяців Ердоган та офіційні особи з його Партії справедливості та розвитку обговорювали необхідність нової конституції. Водночас, критики вважають, що Ердоган далекий від того, щоб дозволити людям користуватися навіть свободами, наданими чинною конституцією. Вони стверджують, що поштовх Ердогана до нової конституції може бути спрямований на відволікання уваги від більш нагальних соціально-економічних проблем і консолідацію влади під виглядом реформ.

Річна інфляція в Туреччині за оцінкою експертів може досягти за результатами року рекордного показника 70% за рік. Центральний банк Туреччини діє, але не активно і не продовжує зростання процентних ставок, не стримуючи економіку за класичними монетаристським підходом. Разом з інфляційними процесами, мінімальна заробітна плата зросла, а ціни на продукти теж стали значно дорожчими