UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган закликав НАТО сприяти вирішенню конфлікту в Сирії

За словами президента, країни-союзники повинні співпрацювати з Туреччиною без дискримінації та без політичних передумов.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав НАТО посприяти вирішенню конфлікту в Сирії. Про це він заявив під час спільної пресконференції з Генеральним секретарем НАТО Йенсом Столтенбергом, передає TRT World.

За словами Ердогана, країни-союзники повинні співпрацювати з Туреччиною без дискримінації та без політичних передумов.

"Туреччина бореться із сирійськими погрозами та Даешем вже майже десять років і є єдиною державою-членом НАТО, яка бачила вбитих солдатів", - заявив Ердоган.

Натомість, Столтенберг зазначив, що жодна інша країна-учасниця НАТО не зазнала більше терактів, ніж Туреччина.

"Жоден інший союзник не приймає більше біженців, ніж Туреччина ", - заявив глава НАТО, підкресливши, що Альянс продовжуватиме підтримувати Туреччину.

Раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін і президент Туреччини Тайїп Ердоган домовилися про створення коридору безпеки для сирійської провінції Ідліб.

Нагадаємо, спроба сирійського режиму захопити Ідліб змусила близько мільйона мирних жителів покинути свої будинки і спонукала Ердогана відкрити кордон Туреччини з Грецією для біженців і мігрантів.

Туреччина приймає близько 3,6 млн. сирійських біженців і заявляє, що не може впоратися з цим. Ердоган попередив Європу в середу, що вона повинна підтримати "політичні та гуманітарні рішення Туреччини по Сирії", якщо вона хоче уникнути повторення міграційної кризи 2015 року.

Анкара хоче, щоб сили Асада припинили наступ на провінцію і відступили за лінію, узгоджену у рамках угоди 2018 року з Росією, укладеної за посередництва Сочі.

Туреччина давно підтримує деякі опозиційні групи, що борються проти Асада, але її пріоритет зараз полягає в тому, щоб зупинити черговий приплив біженців.

Кремль, який почав повітряну війну у підтримку Асада в 2015 році, бачить в цьому ключовий успіх зовнішньої політики Путіна - завдяки знову знайденому впливу та військових базах в Сирії, які роблять Москву основним гравцем на Близькому Сході.