UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган закликав НАТО бути готовим до військової підтримки Туреччини, але поки її не просив

Туреччина поки що не зверталася до НАТО за приведенням в дію 5 статті Севетоатлантического договору.

Президент Туреччини Тайіп Ердоган не сумнівається, що НАТО доведеться допомогти його країні в разі прямої атаки на Туреччину з боку терористів.

Як повідомляє Reuters, напередодні Ердоган заявив, що Туреччина просить Альянс бути готовим до військової допомоги відповідно до 5 статті Північноатлантичного договору, який передбачає колективну реакцію на напад на одного з членів НАТО.

"Якщо на будь-якого члена НАТО здійснюється військова атака, НАТО допоможе в будь-якому випадку", - заявив Ердоган.

"Зараз Туреччину атакували, і вона використовує своє право захищатися. Але ми маємо на увазі, що для НАТО це теж може стати обов'язком, тому ми просимо Альянс бути готовим до цього", - додав він.

У свою чергу, Генсек НАТО Йенс Столтенберг на екстреному саміті Альянсу у вівторок також запевнив Туреччину в повній солідарності в її діях проти тероризму, і зазначив, що Туреччина не зверталася до НАТО за військовою допомогою. Він також засудив тероризм у будь-якому прояві.

Як відомо, влада Туреччини наполягає, що будуть вести війну проти "будь-якого" виду тероризму, не тільки проти ІДІЛ. Зокрема, паралельно з початком авіаударів по відношенню к ІДІЛ після нападу на кордоні, Туреччина почала бомбити позиції курдів, що завершило перемир'я між сторонами. У той же час, в НАТО та ЄС напередодні висловлювали підтримку Туреччини в боротьбі проти ісламістів, однак висловили несхвалення відновленням бойових дій проти курдів, так як це може підірвати мирний процес. Ряд експертів вважає, що поряд з боротьбою з ІДІЛ, Туреччина може захотіти втягнути НАТО в боротьбу проти курдів.

Після масштабного теракту, який забрав життя 32 людей, а також сплеску заворушень і вбивства поліцейських в країні, Туреччина почала масштабну АТО, в рамках якої за кілька днів були затримані понад 1000 осіб. Затримують підозрюваних як у зв'язках з ІДІЛ, так і курдів, які можуть бути пов'язані з незаконною в країні Робочою партією Курдистану. Зокрема, курди вже взяли на себе відповідальність за вбивство поліцейських.