UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган позбавив недоторканності депутатів парламенту

Суди вже направили 677 запитів щодо народних обранців.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган підписав закон про позбавлення недоторканності депутатів парламенту перед судовим переслідуванням, повідомляє канцелярія глави держави.

Закон вступить в силу після публікації в офіційному урядовому віснику найближчим часом.

Прийняття даного закону просувала правляча турецька Партія справедливості і розвитку. У травні за ухвалення даного документа проголосували 376 з 550 парламентаріїв.

На думку противників закону, він призначений для того, щоб піддати переслідуванням противників нинішньої влади за звинуваченням у підтримці забороненої в Туреччині Робочої партії Курдистану, яку сам Ердоган вважає терористичною організацією.

Зазначимо, що судова влада вже направила до парламенту 677 запитів про зняття імунітету у понад 100 депутатів.

Нагадаємо, Верховна Рада України прийняла постанову про скасування депутатської недоторканності в лютому 2015 року. Після цього документ був направлений до Конституційного Суду, який визнав його відповідним Конституції. Для внесення змін до Конституції, парламенту необхідно мінімум 300 голосів.

Однак остаточне ухвалення документу забуксувало, оскільки народні депутати запустили процедуру внесення поправок до тексту закону.

Представник України у Венеціанській комісії Володимир Пилипенко відзначив нульові шанси скасувати депутатську недоторканність в цьому році.