UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган повернув Трампу лист із закликом "не бути дурнем"

Президент Туреччини зазначив, що був засмучений змістом листа.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про те, що він особисто повернув президенту США Дональду Трампу його листи, зокрема надісланий перед турецькою операцією в Сирії. У цьому листі у властивій йому манері Трамп закликав Ердогана "не бути дурнем".

"Ці листи я повернув шановному президенту", - сказав Ердоган у ході спільної прес-конференції з Трампом у Вашингтоні.

"Я був особливо засмучений листом, в якому говорилося, що цей терорист Абді Шахін (командувач альянсом "Сирійських демократичних сил" - ред.) був співрозмовником такої країни, як Америка. Так званий Абді Шахін є терористом, який винен у загибелі сотень наших громадян", - сказав Ердоган.

Лист, про який йде мова, датований 9 жовтня – саме в цей день Туреччина почала військову операцію "Джерело світу" в Сирії, спрямовану проти союзних США курдських формувань, які Анкара називає "терористичними". Сполучені Штати засудили цю операцію і навіть ввели проти Анкари нові санкції. Припинити операцію в Сирії президента Туреччини також закликали& Євросоюз, НАТО та Ліга Арабських держав. А Рада Безпеки ООН не змогла узгодити резолюцію у зв'язку з вторгненням Туреччини в Сирію.

23 жовтня Міністерство оборони Туреччини заявило про завершення антикурдської військової операції на півночі Сирії.

Заява пролунала через кілька годин після переговорів президентів Росії і Туреччини Володимира Путіна і Реджепа Тайіпа Ердогана, які обидва лідера охарактеризували як "тріумфальні".

Детальніше про наслідки турецької операції в Сирії читайте встатті Євгенії Габер "Нова ера надходить зі Сходу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".