UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган назвав Ізраїль терористичною державою

Турецький президент продовжує критикувати рішення Трампа про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган розкритикував рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю й перенести туди посольство з Тель-Авіва, а також назвав Ізраїль "терористичною державою", передає Hurriyet Daily News.

Ердоган висловив упевненість, що ізраїльська поліція непропорційно застосувала силу до палестинських протестувальників.

"Палестина пригнічується і є жертвою. Ізраїль - це абсолютно окупаційне терористична держава. Ізраїль ніколи не визнавав жодних рішень, прийнятих щодо цього, особливо рішень ООН", - заявив турецький президент.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп оголосив про рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю. У середу, 6 грудня, американський президент доручив Державному департаменту почати роботу по перенесенню посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Ліга арабських держав закликала США скасувати це рішення, так як воно спровокує ескалацію насильства в Близькосхідному регіоні.

Від рішення США дистанціювалися члени Ради Безпеки ООН.

Палестинське угруповання "Хамас" закликало до повстання після рішення США щодо Єрусалиму. У відповідь армія Ізраїлю вирішила збільшити свою присутність на західному березі Йордану, відправивши туди кілька додаткових батальйонів.

Під час зіткнень між палестинцями та ізраїльськими силами поліції в Єрусалимі, на Західному березі Йордану і в секторі Газа через рішення Трампа постраждали вже понад 700 осіб.

Детальніше про рішення американського президента щодо Єрусалиму та його наслідки для США читайте у статті політолога Віктора Каспрука "Столичне питання" для тижневика "Дзеркало тижня. Україна".