UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган назвав Ізраїль найбільш "фашистською і расистською державою"

Ердоган порівняв ідеологію Ізраїлю з правлінням Гітлера.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган впевнений в тому, що Ізраїль є "найбільш фашистською і расистською державою". Таку заяву переобраний турецький лідер зробив після ухвалення Кнесетом закону про єврейський характер Ізраїлю зі столицею в Єрусалимі.

Виступаючи в парламенті, Великих національних зборах Туреччини, Ердоган заявив, що немає жодної різниці між "расовою одержимістю Гітлера і розуміння ізраїльським урядом того, що ця земля належить виключно євреям".

"Така угода (встановлення Ізраїлю як єврейської держави зі столицею в Єрусалимі – ред.) настільки специфічна, що Ізраїль є найбільш сіоністською, фашистською і расистською державою в світі, без сумніву", - сказав Ердоган.

Він також назвав дії Збройних сил Ізраїлю в секторі Газа і Єрусалимі "злочинами проти людства".

Туреччина визнає Єрусалим столицею Палестини. Таке рішення було ухвалено після того, як президент США Дональд Трамп минулого року визнав це місто столицею Ізраїлю.

19 липня Кнесет ухвалив закон про національний єврейський характер держави Ізраїль, який закріплює "виключне право євреїв на національне самовизначення" на території країни.

Згідно з ухваленим документом, Ізраїль - це історична батьківщина єврейського народу, право на національне самовизначення є тільки у єврейського населення, іврит - єдина офіційна мова держави, Єрусалим - столиця країни, а розвиток єврейських поселень являє собою завдання державної важливості. Статус арабської мови знижений з офіційного до "спеціального", що дозволить надалі використовувати його в державних установах.