UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ердоган написав статтю в Foreign Policy із закликом прибрати США від глобального лідерства

Президент Туреччини хоче реформувати раду Безпеки ООН, збільшивши число членів до 20 і закликає покласти край монополії "кількох країн".

На цьому тижні в ООН у Нью-Йорку збираються керівники зі всього світу, щоб обмінятися думками про найбільш нагальні проблеми людства. Головна тема зустрічі - "Зробити Організацію Об'єднаних Націй актуальною для всіх людей". Тема втілює реальні проблеми, з якими стикається Організація: саме, незважаючи на важку роботу співробітників ООН в багатьох різних агентствах, цей орган страждає від безпрецедентної кризи довіри, пише президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у своїй статті для Foreign Policy.

Головна причина нинішніх проблем ООН полягає в тому, що Рада Безпеки не дотримується обіцянку сприяти миру і безпеки у всьому світі. З Боснії та Руанди в Сирії, Ємені і Палестину, вищий керівний орган ООН не запобіг звірствам і не притягнув до відповідальності осіб, винних у тяжких злочинах. Що стосується годин ООН, авторитарні режими у всьому світі використовували звичайні озброєння і зброю масового знищення проти невинних цивільних осіб. Деякі режими навіть здійснюють геноцид, не стикаючись з наслідками. ООН також зазнала невдачі - мільйони дітей страждають від крайньої убогості і недоїдання. Туреччина занадто добре знає, ООН не змогла зробити необхідні кроки для полегшення страждань біженців.

Ердоган пише, що цей список продовжується, але ясно, що Організація Об'єднаних Націй, яка повинна була стати серцем людства, що б'ється, залишилася без пульсу. Серед критиків Організації є два основних табори. В першу групу входять такі країни, як Туреччина і Німеччина, які хотіли б реформувати ООН для усунення недоліків. Другий табір менше і включає в себе Сполучені Штати. Цей табір воліє використовувати слабкі сторони ООН, щоб підірвати ліберальний міжнародний порядок. Візьмемо, наприклад, нещодавнє рішення президента США Дональда Трампа про вихід з Ради ООН з прав людини; вихід з ЮНЕСКО; і скорочення фінансування БАПОР - агентства ООН з надання допомоги палестинцям. А вчора У вівторок Трамп описав свою позицію як "політику принципового реалізму" на Генеральній Асамблеї.

В той час, коли глобальне керівництво вкрай необхідно, важливо поліпшити Організацію Об'єднаних Націй, а не знищити її. Якщо великі держави не бажають брати на себе відповідальність; якщо кілька країн, які пожинають користь існуючої міжнародної системи, не хочуть здійснювати реформи; і якщо деякі з архітекторів ООН, у тому числі Сполучені Штати, продовжують завдавати шкоди багатосторонності, роблячи односторонні кроки, настав час змінити глобальне лідерство. Ми повинні покласти край монополії невеликого числа країн і сприяти колективному керівництву держав, які прагнуть вирішити ключові глобальні проблеми. Якщо великі держави опиняться нездатними діяти, співтовариство націй - під егідою ООН або інших організацій - має робити те, що необхідно.

Одним з членів цього співтовариства стане Туреччина. За останні два десятиліття країна зосередилася на підвищення профілю забутих питань. У 2013 році Туреччина розпочала кампанію, щоб підкреслити, що "світ більше п'яти" (посилання на п'ять постійних членів Радбезу ООН – ред.).

Ердоган вважає, що ООН переживає серйозну кризу довіри і настійно закликає всі сторони вжити заходів, щоб зробити Організацію більш демократичною, рівною і багатосторонній.

"Я настійно закликаю співтовариство країн скасувати практику постійного членства в Раді Безпеки ООН, збільшити число своїх членів до 20 і прийняти нові правила, згідно з якими всі народи будуть по черзі засідати в комітеті", - пише президент Туреччини.

Хоча Туреччина не є військовою чи економічною наддержавою, вона стала світовим лідером, ставши частиною рішення в Іраку, Сирії та інших країнах. Сьогодні в Туреччині проживає 4 мільйони біженців , у тому числі 3,5 мільйона сирійців, і країна входить в число найбільших донорів в світі з надання гуманітарної допомоги. Інші в міжнародному співтоваристві повинні внести свій внесок, але масштаби кризи біженців показують, що неможливо вирішити нагальні проблеми без спільної роботи через такі організації, як ООН.

Якщо глобальні держави не допоможуть, інше міжнародне співтовариство повинне взяти справу в свої руки і почати всеосяжний процес реформи ООН.

Ердоган вважає, що для створення більш актуальної міжнародної системи необхідно демонтувати поточний порядок. Люди з усього світу зобов'язані зібратися разом і робити необхідні кроки для сприяння миру, стабільності і безпеки для всього людства. Генеральна Асамблея ООН має бути не просто місцем проведення світових лідерів, щоб виступати з промовами і ділитися скаргами. Цей рік має бути, коли ми закладемо основу нової системи Організації Об'єднаних Націй.