UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екзит-поли пророкують перемогу опонентам Моді на виборах у кількох штатах Індії

Це може зміцнити позиції опозиційних сил. 

Як свідчать екзит-поли, партія прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді “Бхаратія джаната парті” (БДП) відстає на виборах у кількох штатах, що створює імпульс для опозиції після того, як керівний альянс отримав менше, ніж розраховував, голосів на загальнонаціональних виборах, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Індія не має мирного плану, але спілкується і з Києвом, і з Москвою. Там це цінують — міністр Джайшанкар

Прогнозується, що Індійський національний конгрес переможе в північному штаті Хар'яна, тоді як його союзники мають перевагу над БДП на території Джамму і Кашмір, де, ймовірно, жодна з партій не матиме чіткої більшості.

Хоча дані екзит-полів не є остаточними, перемога опозиції дозволить їй зміцнити свої позиції напередодні виборів у Махараштрі та Джаркханді, які відбудуться пізніше цього року. Офіційні результати мають бути оприлюднені 8 жовтня.

Хар'яна - штат, де традиційно домінувала БДП. 

Джамму і Кашмір, який був позбавлений статусу штату в 2019 році, відтоді перебуває під федеральним управлінням. Потенційний низький результат партії Моді, ймовірно, свідчитиме про невдоволення виборців втратою автономії штату.

Читайте також: Індія не купуватиме газ із підсанкційного російського проєкту “Арктик СПГ-2”

Раніше повідомлялося, що Моді отримав третій термін на посаді прем'єра. Очолювана Моді коаліція "Національний демократичний альянс" залишилася при владі в країні, але головна партія керівної коаліції — БДП, вперше за тривалий час не набрала абсолютної більшості голосів.