UA / RU
Підтримати ZN.ua

Еквадор все ще думає над передачею Україні російської зброї. Правда, називає її «металобрухтом»

Президент Еквадору вже заявляв, що за міжнародними конвенціями не можна передавати військову техніку, тоді як «неліквід» можна.

Еквадор розглядає можливість відправлення Сполученим Штатам старої російської військової техніки, аби потім її можна було передати Україні. Про це заявив помічник держсекретаря США у справах Південної Америки Кевін Салліван, передає AFP.

«Я розумію, що уряд Еквадору все ще вивчає це питання… Це угода, спрямована на передачу обладнання українському уряду, який бореться проти російського вторгнення на свою територію», – заявив Салліван.

Ще у січні президент Еквадору Даніель Нобоа оголосив, що його країна погодилася обміняти російську військову техніку, яка стала «металобрухтом», на нову американську зброю вартістю близько 200 мільйонів доларів.

Повідомляється, що Еквадор може відправити до США шість військових гелікоптерів РФ, далекобійні ракетні установки і системи протиповітряної оборони. Місцеві ЗМІ повідомляють, що це обладнання датується 1990-ми роками.

В обмін на це Еквадор отримає сучасну зброю для протистояння потужним бандам наркоторговців, які тримають країну в шорах.

Читайте також: Опозиція Німеччини щодо реформування фонду ЄС ризикує затримати постачання зброї Україні — Financial Times

Країна-терористка РФ також не лишила без уваги наміри Еквадору. Зокрема, спікерка російського МЗС Марія Захарова заявила: «Ми припускаємо, що таке необдумане рішення було прийнято еквадорською стороною під сильним тиском зовнішніх зацікавлених сторін».

За її словами, Еквадор нібито згідно з контрактом був зобов’язаний «не передавати (це обладнання) третій стороні» без згоди РФ. При цьому за версією росіян, якби та техніка була «металобрухтом», то Вашингтон нібито не запропонував би в обмін на неї сучасну.

Вказано, що у Кіто (столиця Еквадору – ред.) російський посол Владімір Спрінчан провів кілька «відвертих» зустрічей з урядом. Крім того, Росія, великий імпортер еквадорських бананів, заборонила закупівлю фруктів у п’яти еквадорських експортерів. Те ж саме РФ хоче зробити і щодо квітів з Еквадору.

У нещодавньому інтерв'ю телеканалу Ecuavisa Нобоа заявив, що «ми не збираємося розривати зв'язки з Росією». Він також заявив, що техніку, яку хочуть переправити у США перевірили і з'ясувалося, що це неліквід. А відповідно до міжнародних конвенцій передавати військове обладнання не можна, але якщо йдеться про неліквід, то це можливо.

Еквадор є власником широкого спектра радянського зенітного озброєння, зокрема, більше сотні зенітних кулеметів ЗПУ-1/2/4, десятків автоматичних гармат ЗУ-23-2, понад дві сотні переносних зенітних комплексів «Игла» та «Стрела-2».

На озброєнні сухопутних військ та повітряних сил стоїть також 12 комплексів 9K33 «Оса-АКМ», які були придбані в України на початку 2000-х років.

Раніше повідомлялося, що Аргентина розглядає можливість передачі Україні двох гелікоптерів Ми-171Е, які були придбані в Росії.