UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експертка розповіла, за якою схемою може відбуватися екстрадиція військовозобов'язаних чоловіків в Україну

Держави, які надають їм тимчасовий захист у зв'язку з війною, не можуть скасувати його, не маючи на це причини. 

У Чехії засуджують чоловіків, які ховаються за кордоном від мобілізації в Україні, але не можуть примусово вигнати їх з країни. Експертка з міжнародного права юридичного факультету Карлового університету Вера Гонускова запропонувала варіант розв'язання цієї проблеми. Про це повідомляє Novinky.

"Чеська держава не має для цього правових підстав (виселити з країни — ред.). Вона не може позбавити когось тимчасового захисту лише тому, що вона так вирішила", — наголошує експертка. 

На думку Гонускової, можливий вихід є. Людині можуть відправити повістку за кордон, і якщо вона буде проігнорована — ухилянта будуть намагатися притягти до кримінальної відповідальності. За таких умов держава може вимагати його екстрадиції. 

Читайте також: ОП: Чоловіки призовного віку зможуть оформити документи лише в Україні

Нагадаємо, з 23 квітня українські консульства за кордоном припинили надання послуг військовозобов'язаним чоловікам. За даними ZN.UA, можливі лише дії, пов’язані з оформленням посвідчень особи на повернення в Україну.  Послуги знову будуть доступними після набуття чинності нового мобілізаційного законодавства, тобто з 18 травня. Для отримання документів чоловікам потрібно буде оновити дані в ТЦК. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це питанням справедливості.