UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експертиза показала, що Ясіра Арафата отруїли полонієм

Вдова Ясіра Арафата розповіла, що рівень полонія в ексгумованих рештках її чоловіка перевищував норму у 18 разів.

Вдова колишнього палестинського лідера Суха Арафат оголосила, що отримала докази насильницької смерті свого чоловіка Ясіра Арафата через отруєння полонієм.

За її словами, результати дослідження, проведеного в Лозаннському інституті радіофізики (Швейцарія), однозначно вказують на те, що Арафат був отруєний радіоактивним полонієм-210. "Ми на порозі розкриття цього злочину, політичного вбивства", - сказала вдова, додавши, що рівень полонія в ексгумованих останки її чоловіка перевищував норму у 18 разів.

Арафат оголосила, що у неї є абсолютно наукові докази того, що її чоловік помер не від природних причин, а в результаті зовнішнього впливу. Вона не стала звинувачувати кого-небудь у смерті лідера Організації звільнення Палестини, заявивши лише, що в нього було багато ворогів.

Повторне розслідування загибелі Арафата почалося влітку 2012 року після виходу в ефірі телеканалу "Аль-Джазіра" сюжету про те, що на його особистих речах експерти виявили підвищений вміст полонію. Палестинські влади і вдова Арафата дозволили розкрити його могилу і вилучити зразки його останків на дослідження.

Перевіркою тканин на наявність у них радіоактивних матеріалів займалися вже згаданий швейцарський інститут, а також російські та французькі фахівці. Росіяни і французи про результати своїх досліджень поки нічого не повідомили.

Арафат помер в 2004 році у віці 75 років у паризькому госпіталі Персі. Французькі медики, які лікували його кілька тижнів, так і не змогли визначити, що саме стало причиною різкого погіршення стану його здоров'я і швидкої смерті. Питання про можливе отруєння Арафата радіоактивними речовинами виник після отруєння полонієм-210 колишнього співробітника ФСБ Олександра Литвиненка, який жив і працював у Лондоні.

У випадку з Літвіненко підозра у вбивстві впала на російські спецслужби, а в разі Арафата - на ізраїльські. І Москва, і Єрусалим категорично заперечують будь-який зв'язок із загибеллю колишнього співробітника ФСБ і лідера ОВП відповідно.

Ясір Арафат - екс-президент Палестинської Автономії, який боровся за її незалежність, один із найвідоміших радикальних політичних діячів. Арафат помер у листопаді 2004 року у віці 75 років у військовому госпіталі Персі під Парижем від "серйозної хвороби". За неофіційною інформацією, основною причиною смерті Арафата став цироз печінки. Палестинські джерела не раз звинувачували у смерті Арафата Ізраїль.

найвідоміша жертва радіоактивного полонію-210 - Олександр Литвиненко. Втік до Великобританії в 2000 році колишній співробітник ФСБ Росії Олександр Литвиненко помер у листопаді 2006 року. Після смерті в його організмі був виявлений радіоактивний елемент полоній-210. При цьому офіційний медичний висновок про причини смерті Литвиненка досі не оприлюднено. !zn

Читайте також:

В Палестині ексгумували останки Ясіра Арафата

Лікарі оприлюднили подробиці хворобу Ясіра Арафата: його убив "загадковий синдром"

Ясіра Арафата могли отруїти полонієм