UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти занепокоїлися планами модернізації ядерних арсеналів США

План національної адміністрації з ядерної безпеки суперечить духу, якщо не букві обіцянки адміністрації не розробляти нову ядерну зброю, вважають експерти.

Наміри адміністрації президента США Барака Обами витратити 60 мільярдів доларів у найближчі 25 років на модернізацію ядерних арсеналів США є помилковими і суперечать духу її обіцянок не займатися розробкою нових видів ядерних озброєнь.

Про це йдеться у доповіді Союзу стурбованих учених (Union of Concerned Scientists).

У 81-сторінковій доповіді незалежної некомерційної організації наголошується, що ці гроші є лише частиною витрат на ядерне стримування, запланованих Вашингтоном на найближчі десятиліття.

Ще мільярди доларів підуть на створення нових виробничих потужностей і систем доставки, таких як підводні човни.

Ці витрати включено у плани, незважаючи на заяви президента Обами про прагнення до миру без ядерної зброї і переговори з Росією щодо укладення договору СНО-3, в рамках якого колишні супротивники у "холодній війні" зобов'язалися скоротити кількість стратегічних ядерних боєзарядів до 1550 одиниць до 2018 року.

Проте Обама також наполягає, що США повинні бути впевнені, що наявна у них зброя буде перебувати у робочому стані, поки вони ведуть переговори про скорочення арсеналів з іншими ядерними державами.

- База ядерних ракет США "провалилася" під час перевірки безпеки

Останню американську ядерну зброю було вироблено в 1990 році. При цьому в її основу було покладено технології, розроблені ще в сімдесятих роках минулого століття. У 1992 році США припинили ядерні випробування і відтоді покладаються на їхнє комп'ютерне моделювання і займаються ремонтом старих боєголовок для продовження їхнього терміну служби.

Відповідно до плану, оприлюдненого у червні, Національна адміністрація з ядерної безпеки, яка входить до складу міністерства енергетики США, пропонує побудувати новий виробничий комплекс для переконфігурації і модернізації ядерних озброєнь.

США використовують сім типів боєголовок. Згідно з новою програмою, це число скоротиться, а деякі з них стануть взаємозамінними для різних видів зброї. Залишиться три типи боєголовок для ракет дальнього радіусу дії і два - для бомб і крилатих ракет.

"План національної адміністрації з ядерної безпеки суперечить духу, якщо не букві обіцянки адміністрації не розробляти нову ядерну зброю. Він надсилає невірний сигнал решті світу", - стверджує науковий співробітник Центру з контролю за озброєннями і нерозповсюдженням Філіп Койл, який є одним з авторів доповіді.

Лісбет Гронлунд, співкерівник Програми глобальної безпеки Союзу стурбованих учених, яка також працювала над доповіддю, заявила, що запланована модернізація може викликати сумніви у надійності ядерного арсеналу.

Вона пояснила, що конструкція американських боєголовок включає первинний і вторинний заряди. Згідно з новим підходом, деякі елементи первинних і вторинних зарядів буде змішано і скомбіновано заново, але при цьому випробувань на їхню сумісність, можливо, не проводилося.

"Деякі люди можуть побачити у цьому проблему і запропонувати відновити випробування, - сказала вона. - Але я не бачу ніяких причин, щоб йти цим шляхом". !zn

Читайте також:

Барак Обама має намір скоротити ядерний арсенал США на третину

Екс-прем'єр Нідерландів підтвердив, що у країні зберігається американська ядерна зброя

Обама готовий застосувати ядерну зброю для захисту союзників від агресії КНДР

США запропонують Росії спільно відмовитися від половини ядерної зброї