UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти прогнозують падіння цін на нафту

Ціни на нафту щотижня знижатимуться на тлі зростання числа коронавірусних інфекцій.

Ціни на нафту впали в п'ятницю і були налаштовані на щотижневе зниження через зростаючі побоювання щодо впливу на попит на паливо повсюдного відновлення поширення коронавирусной інфекції, а також деякої стурбованості з приводу ймовірного повернення експорту з Лівії.

Нафта Brent впала на 32 цента до 41,62 долара за барель до 13.25 за Гринвічем, в той час як нафта марки WTI впала на 41 цент до 39,90 долара. На цьому тижні нафта марки Brent впаде більш ніж на 3 відсотки, при цьому американська нафта знизиться майже на 3 відсотки. Обидва еталона також очікують щомісячного зниження, що стане першим для Brent за шість місяців, передає Reuters.

«Цей місяць не був сприятливим для нафтового ринку», - розповів Стівен Бреннок, нафтовий брокер PVM. «Зростання вірусних інфекцій, відновлення карантину, уповільнення економічного відновлення і переговорів США зі стимулювання економіки пригальмували крихке відновлення попиту на паливо». У Сполучених Штатах, де найбільше загиблих від пандемії коронавірусу, і які є найбільшим споживачем нафти в світі, минулого тижня несподівано виросли заяви про безробіття, що свідчить про те, що відновлення економіки йде повільніше.

Попит на паливо в США залишається на низькому рівні, оскільки пандемія обмежує поїздки. Згідно з урядовими даними в середу, середній чотиритижневий попит на бензин минулого тижня був на 9 відсотків нижче, ніж роком раніше. В інших частинах світу щоденне зростання числа випадків зараження коронавірусом досягає рекордних значень, і вводяться нові обмеження, які, ймовірно, обмежать поїздки і попит на паливо.

В Індії переробка сирої нафти в серпні впала на 26,4 відсотка в порівнянні з минулим роком, що є максимальним показником за чотири місяці, оскільки попит на паливо впав через те, що зростання числа випадків коронавірусу перешкоджав промисловій і транспортній діяльності.

У Лівії Shell попередньо зарезервувала танкер для навантаження сирої нафти на лівійському терміналі Зуейтіна 3 жовтня, можливо, вперше з січня в нещодавно відкритому порту.

Однак аналітики задаються питанням, наскільки швидко країна зможе наростити поставки.

«По суті, нічого не змінилося в частині пропозиції, що впливає на ціни на нафту в цілому», - сказав Джеффрі Халлі, старший аналітик ринку OANDA.

Читайте також: Нафта минулого тижня подешевшала на 7%

Як повідомлялося, світ переживає «енергетичний шок», який прискорює перехід до нового енергетичного порядку. Коли пандемія COVID-19 дестабілізувала світову економіку на початку цього року, попит на нафту значно знизився, а ціни на нафтопродукти впали. З тих пір нафтова галузь почала відновлюватися після потрясіння, однак, повернення до старого енергетичного порядку в світі залишається малоймовірним.