UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експерти порівняли штам "Дельта" з вітрянкою та розповіли, чи передається він вакцинованим

При ньому організм отримує в тисячу разів більше зараження, ніж при початковому варіанті COVID-19.

Центри із контролю й профілактики захворювань США поширили інформацію, яка дає детальнішу характеристику мутованому штаму "Дельта". У внутрішній презентації, на яку посилаються The New York Times і The Washington Post, йдеться про те, що цей варіант ковіду є більш заразним. Також він простіше долає захист вакцини та викликає важчий перебіг захворювання. 

"Вакциновані люди з так званими проривними інфекціями варіанту "Дельта" носять у носі й горлі стільки ж вірусу, скільки невакциновані люди, і можуть із такою ж легкістю поширювати його, хоча й рідше", - заявила доктор Рошель Валенські. 

За її словами, "Дельта" рідко передається від вакцинованих людей, проте інколи це все ж трапляється. Вчені вважають, що таких випадків існує більше, ніж було заведено вважати раніше. 

На додачу передача штаму "Дельта" є інтенсивнішою, ніж будь-яких інших відомих вірусів. Йдеться про MERS, SARS, Ebola, застуду, сезонний грип і вітряну віспу. У документі сказано, що цей варіант COVID-19 такий же заразний як вітрянка.

ЗМІ вважають, що тон презентації Центру контролю та профілактики захворювань США сигналізує про певну тривогу через те, що "Дельта" вже поширюється в країні. 

NYT зазначає, що рівень вірусу в організмі тих людей, у яких виявили "Дельту" в тисячу разів більший, ніж у тих, в кого фіксували коронавірус як тільки про нього стало відомо. Дослідження також показують, що при мутованому ковіді в дихальних шляхах хворого в 10 разів більше вірусу, ніж у тих, хто інфікувався штамом "Альфа", який теж вважається досить заразним (йдеться про варіант, який вперше виявили у Британії). 

Висновки C.D.C. прості: люди зі слабким імунітетом повинні користуватися захисними масками навіть у тих місцях, де передача вірусу не вважається високою; те ж стосується і вакцинованих громадян, або тих, хто контактує з малими дітьми; очевидно, це стосується людей з груп ризику. В Центрі попередили, що зараженню та смерті наразі може протистояти лише вакцина. 

Читайте також: В Україні виявлено 17 випадків "Дельта" -штамма

Нагадаємо, в Україні штам «Дельта» офіційно “з'явився” тільки 23 червня.

В країні вже помер пацієнт, у якого діагностували коронавірусний штам «Дельта». Всього зафіксовано 17 випадків зараження.

Раніше повідомлялося про те, що в Києві майже немає реактивів для визначення штаму "Дельта".

За даними Міністерства охорони здоров'я, на сьогодні всі регіони знаходяться в "зеленій зоні", проте  рівень госпіталізацій перевищено в двох областях. ВООЗ прогнозує новий спалах коронавірусу в Україні в кінці серпня - на початку вересня, третя хвиля триватиме до зими.

Відповідаючи на питання ZN.UA, голова  МОЗ Віктор Ляшко розповів, як його відомство готується протидіяти новому штаму.