UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексдепутатку Держдуми РФ звинуватили у закликах на підтримку ЗСУ

Наразі вона не в Росії.

Марія Максакова на місці вбивства свого чоловіка Дениса Вороненкова у Києві / 23 березня 2017 року

Марія Максакова на місці вбивства свого чоловіка Дениса Вороненкова у Києві / 23 березня 2017 року

На колишню солістку Маріїнського театру та ексдепутатку Держдуми Марію Максакову в Росії відкрили кримінальну справу через її заклик донатити гроші на підтримку українських військових.

Про це пишуть низка російських ЗМІ, повідомляє "Радіо Свобода".

Читайте також: Держдума РФ остаточно схвалила законопроєкт про конфіскацію майна тих, хто критикує війну в Україні

Справу порушено за статтею про публічні заклики до діяльності, спрямованої проти безпеки держави. За нею Максаковій загрожує до 6 років колонії. Вона перебуває за кордоном.

47-річна Максакова-Ігенбергс була депутаткою Держдуми VI скликання від «Единой России». У 2016 році, на тлі кримінального переслідування її чоловіка, депутата Держдуми Дениса Вороненкова, вона виїхала в Україну. Вороненкова було вбито в Києві. Максакова поверталася до Москви, але зараз знову живе в Україні.

Читайте також: У Москві чоловіку виписали повістку у військкомат за синьо-жовтий колір волосся

У травні 2023 року російський Мін'юст вніс її до реєстру так званих "іноземних агентів", звинувативши, зокрема у закликах до міжнародної підтримки України та повалення влади в Росії. Її кілька разів оштрафували за адміністративними статтями про невиконання обов'язків агентки.

Нагадаємо, у березні 2017 року в Києві застрелили ексдепутата російської Держдуми Дениса Вороненкова, який отримав українське громадянство. Кілер відкрив по ньому вогонь біля готелю "Прем'єр Палас" у центрі столиці, куди Вороненков йшов на зустріч з ще одним колишнім депутатом Держдуми РФ Іллею Пономарьовим.

Читайте також: Винесено вирок фігурантам справи про вбивство Дениса Вороненкова

Під час нападу між кілером і охоронцем Вороненкова зав'язалася перестрілка, за підсумками якої вони обидва отримали поранення. Від отриманих поранень кілер помер у лікарні. Тодішній радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що вбивство Вороненкова скоїв громадянин України Павло Паршов – агент російських спецслужб, впроваджений у силові структури України.