UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-президенту Пакистану пред'явлено звинувачення у вбивстві

За версією слідства, Мушарраф не забезпечив Бхутто, яка повернулася на батьківщину, належної охорони, в результаті чого її було вбито екстремістами у місті Равалпінді у грудні 2007 року.

Судова влада Пакистану у вівторок пред'явила колишньому президенту країни Первезу Мушаррафу звинувачення у вбивстві екс-прем'єра Беназір Бхутто.

Сам Мушарраф на слуханнях у суді міста Равалпінді у вівторок відмовився прокоментувати висунуте проти нього обвинувачення. Однак раніше він неодноразово заявляв, що не визнає себе винним.

Замах на Бхутто досі не розкритий і залишається найгучнішим політичним вбивством за всю історію Ісламської Республіки Пакистан. Беназір Бхутто двічі обіймала посаду прем'єр-міністр Пакистану - у 1988-1990 рр. і в 1990-1993 рр. У 1998 році Бхутто пред'явили звинувачення у корупції, і в квітні 1999 року вона разом з чоловіком була засуджена на п'ять років тюремного ув'язнення, їй було заборонено займатися політикою протягом 5 років. У 1999 році Бхутто емігрувала в Дубаї, деякий час жила в Лондоні.

У січні 2007 року в Абу-Дабі відбулася перша особиста зустріч Беназір Бхутто і президента Пакистану Первеза Мушаррафа метою налагодження контактів. 18 жовтня 2007 року Бхутто повернулася до Пакистану, що стало можливим завдяки Декрету про національну згоду, який оголошував амністію щодо осіб, які займали посади в органах влади в період з 1988 по 1999 рр. та проти яких були порушені судові справи за звинуваченнями в корупції і зловживанні владою.

У ніч на 19 жовтня 2007 року на шляху з аеропорту поруч з кортежем Бхутто пролунали два вибухи - спочатку у натовп її прихильників кинули ручну гранату, а потім терорист-смертник привів у дію закріплений на тілі вибуховий пристрій. Потужність вибуху склала від 15 до 20 кг у тротиловому еквіваленті. Загинули 143 людини, поранено понад 500 осіб. Сама Бхутто не постраждала.

27 грудня 2007 року Беназір Бхутто померла від ран, отриманих у результаті теракту терориста-смертника після передвиборного мітингу у Равалпінді. !zn

Читайте також:

Заарештовано екс-президента Пакистану Мушаррафа, що втік із суду

Верховний суд Пакистану ухвалив заарештувати чинного прем'єра

Пакистан звинуватив Індію в нападі на посаду і вбивстві військового