UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-президент Афганістану Ашраф Гані вибачився перед афганським народом

Гані - колишній співробітник Світового банку, який став президентом після двох виборів.

Колишній президент Афганістану Ашраф Гані, який втік з Кабула, щойно таліби підійшли до столиці країни, приніс вибачення за різке падіння свого уряду, але спростував чутки, що він, нібито, забрав з собою мільйони доларів, повідомляє агентство Reuters.

Гані пояснив, що покинув країну за наполяганням своєї служби безпеки і ризиком жорстокої бійні в місті, подібної до тієї, що сталася під час Громадянської війни в 1990-х роках.

"Виїхати з Кабула було найважчим рішенням в моєму житті, але я вважав, що це єдиний спосіб змусити замовкнути і врятувати Кабул і його 6 млн жителів", - сказав він.

Заява в значній мірі перегукувалася з посланням, яке Гані відправив з Об'єднаних Арабських Еміратів відразу після його від'їзду, що викликало різку критику з боку колишніх союзників, які звинувачували його в зраді.

Гані - колишній співробітник Світового банку, який став президентом після двох виборів, затьмарених широко поширеними звинуваченнями в шахрайстві з обох сторін. Зараз він відкинув звинувачення в тому, що нібито пішов з мільйонами доларів готівкою. Він назвав ці звинувачення повністю і категорично помилковими.

"Корупція - це чума, яка завдає шкоди нашій країні протягом десятиліть, і боротьба з корупцією була в центрі моїх зусиль в якості президента", - сказав Гані.

Він також додав, що він і його дружина ліванського походження "педантично ставилися до особистих фінансів".

Він висловив подяку за жертви, принесені афганцями за останні 40 років війни в країні.

"... Я приношу свої вибачення афганському народу за те, що я не зміг закінчити її (каденцію) інакше", - сказав єкс-президент Афганістану.

Читайте також: НАТО не дозволить «Талібану» перетворити Афганістан у безпечну гавань для терористів

Тим часом «Талібан» заявив про формування нового уряду в Афганістані. За словами представника терористичного руху Вардака Альханафі, уряд очолить мулла Мохаммад Хасан Ахун.

Також на прес-конференції Альханафі заявив про те, що заступник голови уряду стане мулла Абдул Гані Барадар. Другим заступник прем'єра став Мавлаві Абдул Салам Ханафі.