UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експомічника Джуліані засудили за фінансування виборів у США грошима з РФ

Американське законодавство забороняє іноземцям робити політичні пожертви.

Американського бізнесмена Льва Парнаса визнали винним у порушенні законодавства США про фінансування виборчих кампаній на проміжних виборах 2018 року. У той час Парнас був помічником Руді Джуліані – особистого адвоката 45 президента Сполучених Штатів Дональда Трампа.

«Обвинувачення одностайне у своїх висновках про те, що Лев Парнас і Андрєй Кукушкін (російський бізнесмен - ред.) у змові маніпулювати політичною системою США заради власної фінансової вигоди», - цитує прокурора Даміана Вільямса NBC.

За версією слідства, Парнас і його партнери платили кандидатам-республіканцям для просування бізнес-інтересів російського бізнесмена Андрєя Муравйова, повідомляє CBC. У схемі брав участь і партнер Муравйова Андрій Кукушкін.

Муравйов хотів розвивати в США бізнес з продажу канабісу, тому Парнаса цікавили кандидати в тих штатах, де можна було отримати відповідну ліцензію.

У травні 2018 року Лев Парнас та Ігор Фруман перевели республіканському Комітету політичних дій (PAC) 325 тисяч доларів. Комітет, зокрема, збирав гроші на президентську кампанію Дональда Трампа.

Партнери підробили фінансові звіти, оскільки законодавство США забороняє іноземцям фінансувати політичну діяльність всередині країни.

Окружний суд США у Південному окрузі Нью-Йорка виніс рішення 22 жовтня. Льва Парнаса визнали винним за всіма статтями, обвинувальний вирок отримав і його партнер Андрій Кукушкін. Минулого місяця свою провину визнав Ігор Фруман.

Захист Парнаса має намір оскаржити вирок. За словами адвокатів, кошти Муравйова були спрямовані на бізнес-інвестиції, а не внески у виборчу кампанію, а пожертва прихильникам Трампа надійшла від фірми, заснованої Парнасом, і не порушувала законів США, пише Reuters.

За даними американських ЗМІ, Парнас допомагав Джуліані в пошуках компромату на кандидата в президенти США, демократа Джо Байдена. У кампанію намагалися втягнути і Україну, де Гантер Байден працював членом наглядової ради компанії Burisma.

Однак сам Джуліані не є фігурантом справи про фінансування виборчих компаній іноземцями. Щодо нього розслідується справа про ухилення від реєстрації іноземним агентом, нагадує «Українська правда».

Читайте також: Ексадвокат Трампа "намагався змусити мене замовкнути" і пожертвувати собою заради президента – Парнас

Нагадаємо, 28 квітня федеральні слідчі в Мангетені обшукали будинок і офіс Рудольфа Джуліані. Обшук в адвоката, а тим більше колишнього адвоката президента – безпрецедентний захід у США, що свідчить про серйозність розслідування.

Один з епізодів розслідування стосується співпраці Джуліані з представниками українського політикуму в 2019 році. За версією слідчих, вони допомагали Джуліані шукати компромат на сина конкурента Трампа, чинного президента США Джо Байдена, а він лобіював їхні інтереси в Адміністрації Трампа.