UA / RU
Підтримати ZN.ua

Експомічник Путіна Сурков назвав причину невдалого заколоту Прігожина

Сурков вважає, що легалізація ПВК перетворить РФ на зону племен.

Колишній помічник президента РФ Владіслав Сурков припустив, що могло стати причиною заколоту, який влаштував засновник ПВК "Вагнер" Євгєній Прігожин.

За його словами, Прігожин у 1980 році отримав тюремний строк за те, що брав участь у нападі на жінку в Петербурзі. Мовляв, це все, що потрібно знати про Прігожина. Так Сурков відповів на питання про причини та можливі наслідки заколоту для Прігожина в інтерв'ю політологу Алєксєю Чєснакову, передає "Медуза".

Він також припустив, кому вигідна так звана спецоперація проти України.

За словами Суркова, це вигідно олігархам, до яких належить і сам Прігожин.

"Прігожин і є олігарх. Дали б Березовському танк – вийшов би Прігожин. Йому й вигідно. А битва за Україну розпочалася і закінчиться не заради зиску. А заради перемоги", – зазначив Сурков.

Читайте також: У Білорусі будують табори для "вагнерівців", у Мінську нібито бачили Прігожина – росЗМІ

Він також додав, що приватні армії не відповідають політичній, управлінській та військовій культурі Росії та виникали "лише за часів Смути та Громадянської війни", тому закликав не ухвалювати закон, що регулює діяльність приватних військових компаній (ПВК).

"Якщо закон про ПВК ухвалять, то яким би він не був добрим і продуманий, як би там чітко не прописали, що ПВК підпорядковані армійському командуванню, є частиною армії та інше, такий закон все одно створить небезпечну перспективу перетворення нашої країни в майбутньому на якусь євразійську «зону племен»", – додав Сурков.

Він також визнав, що Росія зараз "відкрито бере участь у битві за Україну", а "ПВК створювалися для участі у проксі-війнах".

"У наших ЗС є контрактна система. Ускладніть її, зробіть більш гнучкою, якщо потрібно, але не грайте більше в ПВК. (…) Армію треба зміцнювати не лише зброєю, але й єдиноначальністю", – заявив він.

Докладніше про те, чому Пригожин не дійшов до Москви – читайте у статті Володимира Кравченка для DT.UA.