UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-командувач НАТО: Росія стримує Захід ядерними погрозами, так не повинно бути

Американський військовий нагадав, що військова підготовка вчить шукати спосіб стримувати ворога, а Путіна зараз взагалі нічого не стримує.

Владімір Путін справді може наважитися застосувати ядерну чи будь-яку іншу зброю масового знищення. І до цієї загрози потрібно ставитися серйозно. Водночас, зараз навіть самі погрози це зробити вже, на жаль, грають на користь російського агресора.

Про це під час конференції в Atlantic Council сказав колишній головнокомандувач сил НАТО в Європі Філіп Брідлав.

«Йому вдається стримувати нас на Заході лише своїми ядерними погрозами. Ми також боїмося початку Третьої світової. Хоча, як на мене, ця війна вже почалася. Путін залякує нас цими ядерними погрозами, щоб мати повну свободу дій. Він може скоювати воєнні злочини і робити взагалі, що заманеться», - сказав він.

Директорка безпекових програм Ради зовнішньої політики «Українська призма» Ганна Шелест погодилася, що у Росії сьогодні є можливості завдати будь-який ядерний удар: як масовий, так і більш обмежений, тактичний. На її думку, якщо Москва і наважиться застосувати таку зброю масового знищення, то це буде, швидше за все, тактичний удар. І він відбудеться десь подалі від кордонів НАТО, щоб уникнути реакції альянсу.

Читайте також: Україна та її партнери не бачать ознак того, що РФ може застосувати ядерну зброю – Міноборони

«У військовому коледжі нас вчили, що ми хочемо стримати ворога, а не дозволяти йому стримувати нас. Що ми повинні тримати ініціативу, а не віддавати її воргу. А Путіна зараз ніщо не стримує. Він робить все, що захоче. Ми повинні змінити це і відібрати ініціативу», - переконаний Брідлав.

Екс-посол США в Україні Вільям Тейлор погодився, що ядерні погрози Росії не повинні стримувати чи обмежувати дії Заходу. Хоча до російської ядерної загрози варто ставитися серйозно.

«Але якщо йдеться про геноцид, ми не повинні бути стриманими. Ми повинні зробити все можливе і дати Україні будь-яку зброю, щоб вони зупинити цей геноцид. Межа - це лише зброя масового знищення. Це ризиковано? Тоді ми повинні взяти на себе цей ризик», - вважає Тейлор.

Шелест наголосила, що для російського ядерного удару потрібно більше, ніж щоб Путін просто натиснув "червону кнопку". Існує складний ланцюг процедур. Тож лишається надія, що на якомусь з етапів хтось в Росії не виконає наказ і не запустить ракети з ядерними боєголовками.

Нагадаємо, що заступник секретаря ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія, яка розпочала повномасштабну війну проти України, нібито може використовувати ядерну зброю у чотирьох випадках.