UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-глава МЗС Британії постане перед судом за обман при підготовці референдуму за Brexit

Завзятий прихильник Brexit Борріс Джонсон при підготовці референдуму публічно йшов на явний обман громадськості.

Колишній міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон, який є одним з найбільш ймовірних кандидатів на пост прем'єр-міністра, повинен постати перед судом за звинуваченням в обмані виборців під час кампанії за вихід з ЄС. Це може істотно зіпсувати його плани на прем'єрство.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

Суддя суду Вестмінстерського магістрату в Лондоні ухвалив рішення, що Джонсон повинен відповідати за трьома приватним позовами, в яких його звинувачують у неправомірних діях на державній посаді.

"Це означає, що відповідач зобов'язаний бути присутнім у суді для попереднього слухання, і справа буде направлена до Королівського суду для судового розгляду", - йдеться у рішенні.

Мова йде про заяви Джонсона під час агітації за вихід Британії з ЄС напередодні референдуму 2016 року.

Він говорив, що членство в ЄС коштує Британії 350 млн. фунтів стерлінгів на тиждень. Ця теза стала однією з основних під час кампанії по Brexit, і цифру навіть помістили на агітаційний автобус, який їздив по країні.

Заявник стверджує, що Джонсон ввів в оману громадськість при підготовці референдуму і щодо його наслідків, а також повторював ці ж неправдиві відомості на загальних виборах 2017 року.

Джонсон вважається головним претендентом на посаду лідера Консервативної партії і, відповідно, на посаду голови британського уряду.

Увечері 14 травня на Даунінг-стріт оголосили, що четверте голосування за угодою з Брюсселем щодо Brexit відбудеться в перший тиждень червня, який починається з 3 червня. На цьому ж тижні очікується державний візит президента США Дональда Трампа до Великої Британії.

Велика Британія не встигла покинути ЄС у встановлені раніше строки, тобто 29 березня. Уряд двічі узгоджував з Брюсселем відтермінування Brexit - спочатку до 12 квітня, потім - до 31 жовтня.

Детальніше про процес виходу Британії з Євросоюзу читайте в матеріалі Віктора Константинова "Ще трохи Брекзиту" у тижневику "Дзеркало Тижня. Україна".