UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екс-чиновник НАТО оцінив можливість застосування Росією ядерної зброї

НАТО відповість Росії на застосування ядерної зброї у будь-якому вигляді.

Застосування ядерного удару у стратегічній чи тактичній формі для Росії буде самогубством. Тому що абсолютно жодних військових цілей, операційних цілей застосування такої зброї не принесло б.

Таку думку висловив екс-керівник інформаційного центру НАТО у Росії Роберт Пшель в інтерв'ю телеканалу "Настоящее время".

За його словами, на кожен такий удар у кожній формі наслідки будуть дуже серйозними, навіть якщо вони набудуть форми неядерного удару.

«Залишимо потенційну загрозу використання ядерної зброї проти країн НАТО, на це відповідь буде очевидною, і в тому, що її буде завдано, немає сумнівів. Але навіть якщо удар буде проти країни, яка не має такої зброї – це було б просто самогубством. Не лише для людей, які сидять у якихось бункерах у Кремлі чи під Кремлем, але, наприклад, для військових. Це божевільна політика», - зазначив чиновник.

Він додав, що НАТО має дуже багато засобів, які могли б використати у відповідь на гіпотетичну можливість застосування Росією ядерної зброї. Тому залишається сподіватися на елементи раціональності у голові не лише самого Путіна, а й людей із його оточення.

Раніше в США заявили, що дадуть відповідь Росії у разі застосування проти України тактичної або стратегічної ядерної зброї. Також у НАТО розпочалися ядерні навчання із залученням бомбардувальників B-52.