UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джуліан Ассанж рівно рік прожив на "облоговому положенні" в посольстві Еквадору

Засновник WikiLeaks готовий залишатися в будівлі посольства Еквадору в Лондоні ще п'ять років. Втім, навіть там він продовжує вести активне життя. А ось британським платникам податків його "облога коштувала вже 9,5 млн доларів.

Засновник проекту WikiLeaks Джуліан Ассанж вже рік проживає у посольстві Еквадору в Лондоні "на облоговому положенні". 19 червня 2012 року він увійшов в будівлю дипломатичної місії і відтоді не покидав її.

Ассанж попросив політичного притулку в Еквадору після того, як британський суд дозволив екстрадувати його до Швеції, де знаменитого викривача звинувачують у зґвалтуванні двох жінок.

Засновник WikiLeaks вважає своє переслідування політично мотивованим і побоюється, що Швеція видасть його владі США, де йому загрожує неминуче звинувачення в розголошенні секретної інформації та шпигунстві і довічне ув'язнення чи навіть страта.

16 серпня 2012 року Еквадор надав йому політичний притулок, але покинути будівлю посольства Ассанж не може через те, що Великобританія не дає дозволу на його переїзд і вимагає від Еквадору його видати.

Після того, як Ассанж сховався в посольстві, його будівлю цілодобово охороняє британська поліція, щоб заарештувати Ассанжа, якщо він вийде з неї. Поліцейське оточення вже обійшлося британським платникам податків майже в 9,5 мільйонів доларів.

Напередодні річниці перебування у посольстві Ассанж заявив, що уряд Великобританії отримав "секретне розпорядження" затримати його, навіть якщо він буде виїжджати на лімузині з дипломатичними номерами.

"Між США і Великобританією існує домовленість про виконання секретних запитів про екстрадицію. У Великобританії існує протокол з видачі секретних ордерів про екстрадицію.... Як тільки я вийду з дверей посольства, я буду заарештований за запитом з США", - розповів Ассанж газеті The Australian.

Тим часом міністр закордонних справ Еквадору Рікардо Патина на зустрічі зі своїм британським колегою Вільямом Хейгом сказав, що у Ассанжа "достатньо сил, що залишатися в нашому посольстві ще як мінімум п'ять років". Таким чином, переговори з цієї безпрецедентно складної справи вкотре ні до чого не привели і як влади двох країн будуть виходити з цього глухого кута, невідомо.

Покинути посольство Ассанж зможе тільки після того, як США і Швеція припинять його переслідувати. Поки шанси на це невеликі. Втім, засновник WikiLeaks продовжує вести активне життя, навіть не маючи можливості вийти за територію посольства.

Він часто дає інтерв'ю і прославляє колишнього співробітника ЦРУ Едварда Сноудена, який нещодавно оприлюднив інформацію про те, що американські спецслужби стежать за користувачами соцмереж.

Крім того, Ассанж планує судитися з Великобританією у Міжнародному суді ООН. Він також підтвердив свій намір балотуватися в Сенат Австралії на федеральних виборах 2013 року.

Нагадаємо, проект Ассанжа WikiLeaks оприлюднив засекречену інформацію з архівів збройних сил США про війни в Іраку і Афганістані, а також дипломатичну переписку американського Держдепартаменту. !zn

Читайте також:

У США судять інформатора WikiLeaks: Бредлі Меннінгу загрожує довічне ув'язнення

Екс-співробітник ЦРУ Сноуден видав нові секрети кіберрозвідки США

Засновник WikiLeaks вважає Google і Facebook інструментами державного стеження

Спецслужби США назвали електронне стеження "благом для пересічних американців"