UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джуліан Ассанж оголосив про припинення свого дворічного ув'язнення у посольстві Еквадору

Причиною такого рішення Ассанжа могли стати проблеми зі здоров'ям. У засновника сайту WikiLeaks виникли проблеми з серцем, викликані постійним перебуванням у закритому приміщенні і нестачею свіжого повітря та сонця.

Джуліан Ассанж заявив про намір покинути територію посольства Еквадору в Лондоні. Про це в понеділок, 18 серпня, повідомив телеканал Sky News.

За його даними, відповідне оголошення засновник WikiLeaks зробив під час прес-конференції в будівлі дипмісії, яка останні два роки була йому притулком від британської влади, що прагне заарештувати його і видати Швеції, де Ассанжа звинувачують у сексуальних злочинах.

"Я незабаром покину посольство", - цитує Ассанжа телеканал. При цьому австралієць додав, що, можливо, це станеться "не з тих причин", про які зараз повідомляють ЗМІ.

Журналісти стверджували, що причиною такого рішення Ассанжа могли стати проблеми зі здоров'ям. Як відомо, у засновника сайту "витоків", за яким, крім Швеції також полюють і в США, виникли проблеми з серцем, викликані постійним перебуванням у закритому приміщенні і нестачею свіжого повітря і сонця.

RT також передає, що Ассанж заявив, що планує залишити територію посольства "незабаром", проте ніяких інших подробиць не розповів.

Журналісти, що ергують біля посольства, повідомили, що біля дипмісії припарковано автомобіль, в який складають речі. "Сумки та валізи завантажують в автівку за межами посольства Еквадору", - написав, зокрема, працівник британської радіокомпанії LBC у своєму Twitter.

RT нагадує, що на вулиці біля посольства цілодобово чергують наряди поліції, готові заарештувати Ассанжа, як тільки він покине територію дипмісії.

У зв'язку з цим новина про можливий швидкий вихід Ассанжа з посольства буквально стала сенсацією, моментально облетівши ЗМІ.

Між тим адвокат Джуліана - Крістіан Храфнсон - спростував чутки. "Всупереч своєму бажанню (знову побачити зовнішній світ) Ассанж у найближчому майбутньому не планує офіційно заявляти про те, що покине посольство", - заявив він. Представник WikiLeaks також назвав їх абсолютно помилковими, хоча і відзначив незвичайне хвилювання біля посольства.

Експерти також скептично поставилися до новини про можливість виходу Ассанжа на свободу. "Нічого не змінилося за минулі два роки. Немає жодних нових правових причин, які дозволили б Ассанжу покинути посольство "найближчим часом", - пише у своєму Twitter юрист Девід Аллен Грін.

Ассанж переховується на території посольства Еквадору в Лондоні з червня 2012 року після того, як британський суд ухвалив екстрадувати 43-річного громадянина Австралії до Швеції. Влада цієї країни підозрює його у злочинах сексуального характеру. При цьому засновник сайту "витоків" WikiLeaks побоюється, що зі Швеції його передадуть США, де йому може загрожувати страта за гучне викриття - публікацію конфіденційного листування Держдепартаменту. !zn