UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джо Байден пояснив свою відмову свідчити щодо імпічменту Трампа

Байден вважає, що відповідати на питання має той, кого стосується імпічмент

Як кандидат у президенти США Джо Байден прекрасно розуміє всю небезпеку будь-яких слів за і проти Трампа. Його ситуація нагадує ходіння по тонкому льоду: будь-який коментар може бути використаний проти нього.

Раніше Байден відмовився свідчити проти Трампа з імпічменту. Зараз в Twitter він прокоментував власне рішення і пояснив, чому він цього не буде робити.

"Повістки на допит повинні бути спрямовані в Білий дім, щоб там пояснили ситуацію з Україною", - написав спочатку Байден, додавши на наступний день:

"Я не буду робити вигляд, що у республіканців є правові підстави для моїх свідчень у справі імпічменту. Я говорив вчора і повторюю: імпічмент стосується Трампа, а не мене".

А пізніше ще раз прокоментував власні слова, уточнивши, що завжди відповідав на питання, які відповідали закону:

"Я хочу уточнити дещо, що я сказав вчора. За мої 40 років громадського життя я завжди виконував законні розпорядження, і за вісім років роботи віце-президентом мій офіс, на відміну від Дональда Трампа і Майка Пенса, співпрацював з законними запитами Конгресу про нагляд".

В ніч на 19 грудня 2019 року Палата представників проголосувала за імпічмент Трампа. Конгресмени визнали Трампа винним у зловживанні владою - обвинувачення підтримав 221 конгресмен при необхідних 216 голосів.Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона (1868 рік) і Білла Клінтона (1998 рік), за імпічмент якого проголосувала палата представників. І в разі Джонсона, і в разі Клінтона голосування в сенаті було в їх користь, і вони залишилися на своїх постах.

Детальніше про імпічмент президента Трампа, цілі республіканців і демократів, а також про те, яке відношення американські міжпартійні розборки мають до України, читайте в матеріалі Олександра Хари "Полювання "слонів" на "віслюків" в українському сафарі" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".