UA / RU
Підтримати ZN.ua

Джипи спецназу з кулеметами, газ та блокування інтернету: На Кубі відбулися найбільші за 30 років протести – відео

Заарештовано близько 20 учасників протесту

Після того як на Кубі закінчилася епоха сім'ї Кастро, в країні 11 липня відбулися найбільші акції проти уряду. Причина - нестача продуктів, високі ціни в умовах пандемії коронавірусу і низькі темпи вакцинації від COVID-19, передає Аssociated Press.

В антиурядових протестах взяли участь тисячі людей. Вони пройшли вулицями Гавани та інших міст.

BBC називає ці протести найбільшими на Кубі за останні 30 років.

El Mundo повідомляє, що протестувальники скандували «Свободу», «Геть комунізм», «Ми не боїмося». Люди також вимагали політичних та економічних свобод.

Зазначимо, що поліція застосувала сльозогінний газ і перцеві балончики. В Reuters з місця подій повідомили про джипи спецпідрозділів з встановленими ззаду кулеметами в Гавані.

Протестувальники почали закидати поліцію камінням. Заарештували близько 20 осіб. Влада також весь день блокували доступ до інтернету.

На вулиці також вийшли і прихильники комуністичного режиму країни, які викрикували гасла про Фіделя Кастро. АР розповіло, що ця група протестуючий напала на оператора агентства. Йому зламали камеру, а фотокореспондент агентства постраждав в результаті дій поліції.

Президент Куби Мігель Діас-Канель вже встиг звинуватити в акціях "кубинсько-американську мафію", яка нібито заплатила впливовим блогерам і створила "цілу кампанію" в соцмережах.

Читайте також: Зміна правління клану Кастро на Кубі має кілька головних причин – політолог

16 квітня в Гавані відкрився Восьмий з'їзду Комуністичної партії Куби. Ключовими питаннями стали кадрова політика у вищому партійному керівництві та вихід з економічної кризи. 17 квітня лідер Комуністичної партії Куби Рауль Кастро заявив, що йде у відставку. Рідному брату Фіделя Кастро, який був останньою надією комунізму, вже 89 років.

Лідер кубинської революції Фідель Кастро помер 25 листопада 2016 року в віці 90 років. За десять років до смерті він відійшов від політики і відмовився від державних і партійних посад за станом здоров'я.