UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай буде стривожений, якщо Джей Ді Венс стане віцепрезидентом від республіканців США — The Times

Кандидат у віцепрезиденти від республіканців заявив, що йому байдуже, що відбувається у війні в Україні, натомість він зосередився на "реальній проблемі" Китаю.

Вибір Дональдом Трампом Джей Ді Венса, затятого противника американської військової допомоги Україні, на посаду віцепрезидента у разі його перемоги на президентських виборах у США в листопаді викличе занепокоєння в Києві, повідомляє The Times.

"Чесно кажучи, мені байдуже, що так чи інакше станеться з Україною", — заявив Венс, 39-річний сенатор-республіканець від штату Огайо, у 2022 році, невдовзі після початку російського вторгнення.

Венс, який виступає за більш ізоляціоністську Америку, був одним із лідерів спроби заблокувати в Сенаті пакет допомоги Києву на суму 60 мільярдів доларів, який був остаточно схвалений у квітні. Він назвав "фантастичною" ідею про те, що Україна може повернути контроль над територіями, які були захоплені Росією.

Читайте також: Що насправді думає кандидат на пост віцепрезидента від республіканців про Європу? — Politico

Попри свою опозицію до військової допомоги США Україні, Венс був одним із сотень американських політиків, яким минулого року було заборонено в'їзд до Росії. У Москві провоєнні діячі привітали рішення Трампа співпрацювати з Венсом.

Венс також вважає Китай найбільшою загрозою для Америки, і зазначає, що США "повністю відволіклися від неї". Чітке розмежування Венсом загроз з боку Росії та Китаю також суперечить думці більшості західних лідерів про двох інших глобальних претендентів, окрім США, на звання наддержави.

Саміт НАТО у Вашингтоні минулого тижня висловив рішучу підтримку Україні та президенту Зеленському, але це було очікувано. Ключовим політичним рішенням було назвати Китай і його військову політику явною загрозою інтересам НАТО і глобальній стабільності, а його зростаюче зближення з Росією — головною причиною цього.

Читайте також: Джей Ді Венс і його заяви про Україну: що відомо про кандидата у віцепрезиденти США від Трампа

Венс вважає, що зброя з США має бути спрямована на захист Тайваню, безпосередня загроза для якого з боку Китаю є незрозумілою. Його ворожість до Китаю загалом зосереджена на торговельних питаннях.

"Його звернення до виборців робітничого класу в штатах із занепадаючою промисловістю ґрунтується на твердженні, що великі корпорації та їхні покровителі з Волл-стріт передали занадто багато виробництва та інвестицій до Китаю на умовах аутсорсингу", — пише газета.

Тепер, за підтримки Венса, Трамп пригрозив величезними тарифами на китайський імпорт, а Байден випередив його, запровадивши високі тарифи на китайський "зелений" імпорт, наприклад, електромобілі, що загрожує ширшою торговельною війною.

Читайте також: Республіканці офіційно назвали Трампа своїм кандидатом у президенти

Навіть на Тайвані, коли Венс говорив на цю тему минулого року, його головним занепокоєнням було те, що китайське вторгнення необхідно стримати, оскільки воно знищить американське виробництво, враховуючи, наскільки воно залежить від високотехнологічного тайванського імпорту, такого як комп'ютерні чіпи.

Раніше ми повідомляли, що президент США Джо Байден назвав кандидата на пост віцепрезидента від республіканців Джея Ді Венса "клоном" Дональда Трампа. Крім того, у Європі панікують через союз Трампа та Венса. Адже Венс критикує ЄС за залежність від США у сфері військових витрат.