UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дві третини російського контингенту поблизу українського кордону базуються в інших регіонах — речник Пентагону

Джон Кірбі розповів, що лише третина цих військових постійно базуються на заході Росії.

Більшість російських військ, які на разі перебувають поблизу кордонів України, насправді дислокуються в інших регіонах Росії, заявив під час брифінгу речник Пентагону США генерал Джон Кірбі.

Відповідаючи на питання журналістів про переміщення російських військ до українського кордону він зазначив, що США уважно спостерігають за ним, і за попередніми оцінками лише третина постійно дислокується в західному регіоні РФ, а інші, очевидно, переміщені із східних та південних округів.

«Я не можу точно сказати, звідки переміщені всі ті підрозділи, але основна частина військ, які Путін розмістив вздовж кордонів України, походила з-поза меж західного гарнізону, звідкись із середини Росії. Приблизно дві третини цих військ перемістились з інших регіонів Росії на захід», - сказав Кірбі.

Читайте також: "Спроба держперевороту" може стати приводом для Путіна напасти на Україну - радник Байдена

Нагадаємо, 10 січня у Женеві відбувся перший раунд переговорів між США та Росією щодо гарантій безпеки. Після закінчення переговорів заступниця держсекретаря США Венді Шерман заявила, що Сполучені Штати не дозволять нікому зачинити двері НАТО для будь-якої країни.

12 січня відбулися переговори НАТО та Росії. По завершенню Єнс Столтенберг заявив, що Альянсу та РФ буде важко подолати розбіжності щодо українського питання. Також за словами генсека НАТО, союзники підтвердили, що політика відчинених дверей залишається незмінною. Те саме, за його словами, стосується і права кожної країни обирати свій шлях.

13 січня Росія проведе переговори з ОБСЄ.

Чи піде Захід на поступки Росії 2022-го? Детальніше читайте у статті Сергія Корсунського «Ультиматум Путіна та переговори Росія—США: чи здадуть Україну».

Про позитивні та негативні результати консультацій у Женеві читайте у статті Олексія Їжака «Чи відведе Путін війська від України після переговорів зі США?».