UA / RU
Підтримати ZN.ua

Два шпигуна РФ збирали інформацію про керівництво Литви

Проводився збір інформації про службу безпеки країни.

Вільнюський окружний суд заочно засудив двох чоловіків, які шпигували на користь Росії.

Обидва вони зараз ховаються в РФ, їх розшукують, повідомляє LRT.

Зловмисники збирали інформацію про охорону приміщень експрезидента Далі Грібаускайте. Вони встановили контакти зі співробітниками охорони та контролювали систему безпеки.

Окремо один від одного і в різний час, шпигуни РФ вербували литовських громадян, які цікавили ФСБ РФ у зв'язку з досвідом попередньої роботи й наявністю великих зв'язків з колишніми та чинними співробітниками різних литовських установ.

Шпигуни за винагороду збирали і надавали інформацію, пов'язану зі співробітниками Департаменту охорони керівництва Литви.

Читайте також: Польща звинуватила РФ у скоєнні масштабної кібератаки

Суд визнав, що особи, які здійснювали цю злочинну діяльність, прагнули отримати якомога повнішу інформацію про нинішніх і колишніх співробітників Департаменту держбезпеки, в тому числі компрометуючого характеру.

Одному з шпигунів суд вже виніс вирок у 10 з половиною років позбавлення волі, а іншому - до 9 років і трьох місяців.

Раніше повідомлялося, що агентство внутрішньої безпеки Польщі (ABW) затримало польського громадянина за підозрою в шпигунстві на користь Росії, повідомляється в заяві на сайті відомства.

Чоловік визнав себе винним. Суд прийняв рішення про тримісячний арешт затриманого.

Також суд в американському штаті Коннектикут визнав росіянина Олега Кошкіна винним в наданні "кріптопослуг", які допомагали хакерам отримувати доступ до комп'ютерів.