UA / RU
Підтримати ZN.ua

Два російських мільярдери вийшли із російського громадянства. Загалом таких уже дев’ять

Усі ці люди вийшли із громадянства РФ за останні два роки на фоні війни в Україні та антиросійських санкцій.

Два російських мільярдери, які входили до рейтингу «200 найбагатших бізнесменів Росії» за версією російської редакції журналу Forbes, засновники американських IT-компаній Veeam Software та Object First Андрєй Баронов та Ратмір Тімашев відмовились від російського громадянства на тлі війни в Україні та міжнародних санкцій.

Як пише російський Forbes із посиланням на джерела, обидва оформили процедури виходу з російського громадянства у посольстві Росії в Республіці Кіпр. Після цього в обох залишилося лише одне громадянство — кіпріотське. При цьому обоє давно живуть за кордоном — Баронов у Швейцарії, а Тімашов — у США.

Бізнесмени стали восьмим та дев'ятим представниками «списку Forbes», які здали російські паспорти за два останні роки.

Читайте також: Уроки санкцій: як російська економіка уникнула повної ізоляції — Financial Times

Так, Баронов заявляв про подання документів на вихід із громадянства Росії ще в квітні минулого року у своєму акаунті в LinkedIn. Тоді він заявив, що «глибоко вражений російською війною в Україні» та стверджував, що «пожертвував мільйони доларів» гуманітарним організаціям, які допомагали «переміщеним українцям на території України». Офіційно підприємець перестав бути громадянином Росії у грудні.

У свою чергу Ратмір Тимашев вийшов з російського громадянства у січні 2024 року.

До цього від громадянства Росії відмовилися сім мільярдерів. Серед них: колишній партнер Алішера Усманова Васілій Анісімов, засновник та основний власник холдингу Freedom Тімур Турлов, засновник інвестиційної компанії «Трійка Діалог» Рубен Варданян, засновник інвестиційної компанії DST Global Юрій Мільнер, засновник Revolut Нікалай Сторонський, засновник енергетичної компанії «Ареті» Ігорь Макаров та засновник Tinkoff Group Олєг Тіньков.