UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда заявив про необхідність зміцнити східний фланг НАТО із-за російської загрози

Президент Польщі нагадав про імперські амбіції Москви.

Президент Польщі Анджей Дуда вказав на необхідність зміцнення східного флангу НАТО, так як "імперські амбіції Росії очевидні для кожного", передає "Польське радіо".

В інтерв'ю німецькому виданню Bild, відповідаючи на питання, наскільки РФ і її президент Володимир Путін небезпечні для східних кордонів Євросоюзу, Дуда нагадав, що за останні 10 років Росія "двічі насильно змінювала європейські кордони".

"У 2008 році вона напала на Грузію, а в 2014-му - на Україну. В обох випадках юридичні кордону двох країн до цих пір не відновлені. Лех Качинський припустив розвиток ситуації, в 2008 році, в Тбілісі він сказав: сьогодні Грузія, завтра Україна, післязавтра країни Балтії, а згодом, можливо, прийде час і моєї країни, Польщі", - розповів польський президент.

Він також назвав "солідарність, спільну відповідальність і витрати" ключовими цінностями НАТО.

Говорячи про співпрацю Німеччини і Польщі, Дуда підкреслив, що Варшава розраховує на солідарність Берліна в енергетичній сфері.

Раніше Польща підтримала рішення США про вихід з Договору про знищення ракет середньої і малої дальності. Міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович заявив, що це не вплине на польську безпеку, так як Польща знаходиться під постійною загрозою атаки Москви, яка систематично порушувала договір

А міністр оборони Польщі Маріуш Блащак заявив про те, що країна відновить військовий полк у місті Сувалки на кордоні з Калініградською областю РФ.