UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда розкритикував заяву міністра оборони Польщі про неможливість вступу України в ЄС до вирішення «Волинського питання»

Польський президент зазначив, що це відповідає політиці Путіна.

Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував заяву міністра оборони Владислава Косіняка-Камиша, який заявив, що вступ України до ЄС не можна підтримувати поки не вирішиться «Волинське питання». В інтерв’ю Polsat News Дуда зазначив, що перешкоди на шляху України в ЄС відповідають політиці російського диктатора Владіміра Путіна.

«Якщо хтось каже, що блокуватиме доступ України до Європейського Союзу, це відповідає політиці Володимира Путіна», – зазначив Дуда.

Президент Польщі додав, що Путін розв’язав проти України війну, аби зупинити її євроінтеграцію. За словами Дуди, хотів би знати, що конкретно мають на увазі міністри, прем'єр-міністри, коли роблять ці заяви.

«Я намагався діяти так, щоб не створювати точок напруги між Варшавою та Києвом (...). Це було нелегко, тому що між нами є складні питання. Але я також говорив про ці питання з президентом Зеленським, і найкращим прикладом цього була присутність президента в Луцьку, на річницю Волинської різанини», – додав Анджей Дуда.

За його словами, в інтересах України знайти згоду з Польщею зі всіх складних питань, зокрема й історичних.

Читайте також: Польща підтримує Україну, але має свої вимоги — Сікорський

Раніше міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявляв, що без вирішення «волинського питання» Україна не вступить до ЄС. При цьому, за його словами, для його країни «кінець війни означає лише перемогу» Києва.

Також про важливість ексгумації польських жертв Волинської трагедії говорили в МЗС Польщі. Там заявляли, що без цієї процедури Україна «не може мріяти» про вступ до ЄС.

Чергова постанова польського Сейму щодо подій на Волині, ухвалена в у липні цього року, явно не спрямована на історичне порозуміння між Польщею та Україною. І це при тому, що україно-польські відносини мають стратегічно важливе значення для обох країн і всієї Східної Європи. На жаль, рік у рік із боку Польщі спостерігаємо тенденцію до збільшення градуса напруги в історичній площині. Про те, «Як Варшава здійснила ревізію формули «вибачаємо і просимо вибачення» і що Україні з цим робити», пише Петро Герасименко.