UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда постане перед судом – ЗМІ

Причина у зневазі до поляків.

Польський президент Анджей Дуда постане перед судом через свої висловлювання щодо глядачів фільму Аґнєшки Голланд "Зелений кордон". Про це повідомляє видання Fakt.

Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки подав позов проти Дуди, звинувачуючи його в образі польських громадян. Президент заявив, що "в кінотеатрі сидять тільки свині", коментуючи фільм, який розповідає про труднощі мігрантів з Близького Сходу та Африки на польсько-білоруському кордоні. Прем'єра фільму викликала значний резонанс через критику дій польських прикордонників.

Читайте також: Питання Волинської трагедії не має вирішуватися шляхом шантажу України — Дуда

Судовий процес, як очікується, розпочнеться 24 жовтня 2025 року у Варшаві. Адвокат, коментуючи справу, зазначив, що це унікальний випадок у польській історії, оскільки це цивільний позов за порушення особистих прав проти державної скарбниці. Якщо суд встановить порушення, це може призвести до вибачень або компенсацій.

Президент пояснив, що його слова були не особистою заявою, а лише цитатою, посилаючись на "закон про цитування". Проте Центр моніторингу вважає його слова образливими та подали позов.

Ця справа виникла на фоні зростання напруженості на польсько-білоруському кордоні, де кількість спроб нелегального перетину кордону збільшується. Уряд Польщі продовжив дію буферної зони на кордоні з Білоруссю ще на 90 днів у зв'язку з погіршенням ситуації з мігрантами та загибеллю військовослужбовця.

Нагадаємо, про те, "Як Варшава здійснила ревізію формули "вибачаємо і просимо вибачення" і що Україні з цим робити", пише Петро Герасименко.