UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дуда порівняв депортацію поляків 80-річної давнини із нинішніми подіями в Україні

У Польщі відзначили 80-ту річницю депортації мешканців Замосського краю.

Президент Польщі Анджей Дуда взяв участь у заходах, присвячених 80-річчю вигнання мешканців Замосського краю. У ході депортаційної акції німців загинули або зникли без вісті 10 тисяч дітей.

У своєму виступі Дуда згадав поточні події в Україні після агресії Росії. У цьому контексті він наголосив, що «цей злочин, який відбувається в Україні, має бути покараний у майбутньому».

«Коли ми дивимося на цих людей, які так само як і ваші батьки, і ви самі, завернуті у ковдри, йдуть через кордон, перебуваючи у шоці, з пустими очима... Коли їх будинки знищуються та спалюються... Коли їх лишають їхньої землі... Як нам чудово відомо, дуже часто їх вивозять на схід, особливо дітей, щоб їх захопити. Тоді їх хотіли германізувати, а зараз — русифікувати, щоб вкрасти їх», — додав голова польської держави, інформує "Польске радіо".

У ніч з 27 на 28 листопада 1942 року, німці розпочали упокорення Замостя. До серпня 1943 року окупанти переселили близько 110 000 жителів із майже 300 сіл Замостя. З них було 30 тисяч дітей, з яких 10 тисяч загинули або зникли безвісти. Поляки були поміщені в пересилальні табори в Замосці, Звежинці та Будзині, а потім відправлені на примусові роботи до Німеччини або в концтабори, такі як Освенцім-Біркенау та Майданек. Діти, відібрані у батьків, були поділені за расовою ознакою. Призначені для германізації, вони були вивезені до Третого рейху і залишені в німецьких сім'ях, інші відправлені до концтаборів.  Перевезення із Замостя відбувалися взимку, у неопалюваних вагонах та без їжі. Поїзди часто стояли на вокзалах та роз'їздах. Діти помирали від хвороб та виснаження чи замерзали. Внаслідок опору поляків та поразки німців на східному фронті окупанти припинили дії в районі Замостя. За оцінками, тут оселилося близько 12 тисяч німецьких колоністів замість запланованих 60 тисяч.