UA / RU
Підтримати ZN.ua

Другий імпічмент Трампа стане важливим прецедентом в історії США — The Guardian

Цей процес є проблематичним, але важливим.

Сенат США визнав конституційним другий імпічмент колишнього американського президента Дональда Трампа. Докази ясні та вагомі. Штурм Капітолію говорить сам за себе – увесь світ був шокований, коли Дональд Трамп закликав людей йти маршем на Капітолій, пише британська газета The Guardian.

Стає відомо дедалі більше про жорстокі події, які сталися в США 6 січня, більше інформації з’являється і про наміри натовпу. Але лише шість республіканців на початковому етапі у Сенаті підтримали продовження другого процесу імпічменту Трампа, і навіть якщо вони голосуватимуть «проти Трампа» і далі, решта республіканців може їх не підтримати. Швидше за все, Трампа виправдають, але навіть у цьому випадку подальше голосування може позбавити його права займати посаду президента знову.

Його перший імпічмент, хоч і був важливим, мав справу з критичною проблемою, яка здавалася віддаленою або абстрактною для багатьох американських виборців. Другий імпічмент Трампа стосується справи, яка є дуже драматичною для багатьох американців. Більшість виборців США вважають, що його слід засудити та позбавити права займати посаду президента в майбутньому, згідно з недавнім опитуванням ABC News / Ipsos: 56%, тоді як лише 47% виборців підтримували перший імпічмент Трампа. Але лише 15% республіканців підтримують імпічмент колишнього президента. Новий американський лідер Джо Байден, який пообіцяв об'єднати країну, прагне триматися подалі від конфлікту, зосереджуючись на виконанні свої політичних планів та залишаючи імпічмент на розгляд Конгресу.

Напад на Капітолій показав, що перемога на виборах була недостатнім фактором для вирішення політичної проблеми Америки – відновлення демократії, яка постраждала під час президенства Трампа. Ця проблема також не може бути вирішена і процесом судового розгляду діяльності Трампа. Однак імпічмент зазвичай є декларативним: процес б'є тривогу і повідомляє, що те, що відбувається – неприйнятно.

Республіканська партія стає дедалі більш радикалізованою, а сенатори-республіканці вважають, що їхня кар’єра не постраждає, якщо вони підтримають колишнього президента, не проголосувавши за його засудження. Трамп не з тих людей, хто надто переймається приниженням, а виправдання може підбадьорити колишнього президента та його прихильників - хоча це не звільнить Трампа від юридичних проблем: місцеві прокурори відкрили розслідування щодо його спроб змінити результати виборів у Джорджії. Багато опонентів Трампа переживають, що процес його імпічменту ризикує виявитися контрпродуктивним.

Але в демократії не може бути більш серйозної проблеми, ніж спроба зруйнувати волю народу силою. Просто ігнорувати це було б настільки ж безвідповідально. Цей судовий процес проти Трампа не лише змусить республіканців чітко встановити свої стандарти, але і створить прецедент для оцінки історії. Імпічмент Трампа не допоможе Америці повернутися до кращих часів, але він, принаймні, змусить США реально оцінити демократичну кризу в країні, адже без цього не може бути жодної надії на захист і відновлення американської демократії, резюмує видання.

Читайте також: Мовчання Дональда Трампа під час процесу щодо імпічменту пояснили очікуванням виправдання

Нагадаємо, в середині січня Палата представників підтримала імпічмент Трампа. Приводом став напад прихильників колишнього глави держави на будівлю парламенту - Капітолій. Колишній американський лідер звинувачується в підбурюванні до заколоту. В кінці того ж місяця палата представників передала в сенат резолюцію про імпічмент.

Трамп став першим президентом в історії, який двічі піддається імпічменту. Перша спроба усунути його з посади, розпочата в 2019 році, провалилася: тоді сенат, де більшість була у республіканців, виправдав екс-главу держави. Цього разу він піддається імпічменту, коли вже склав повноваження. Детальніше про те, як американські праві екстремісти стали частиною політичного мейнстріму США, читайте в статті Ганни Бродські-Кроткіной " Хто громив Капітолій? ".