UA / RU
Підтримати ZN.ua

Болгарія випустила власний дрон, схожий на іранський "Шахед"

БПЛА створили болгарські розробники у співпраці зі швейцарською технологічною компанією 

У Болгарії з'явився власний дрон-камікадзе, який за зовнішніми параметрами нагадує іранський безпілотник «Шахед»/«Герань».

Літальний апарат створила болгарська компанія Samel-90, визначивши його як «БПЛА нового покоління, простий у використанні, оскільки не потребує складання, з можливістю автономного зльоту за допомогою ракетних двигунів і дуже швидкий під час польоту».

Про це повідомила компанія на своєму офіційному сайті.

Читайте також: Дрони стануть новою ядерною зброєю епохи ШІ, тому Україна має перемогти у перегонах з їх розробки та виготовлення – експерт

Дрон створено у співпраці зі швейцарською технологічною компанією ALIDRONE SAGL. Рзроблено його  спеціально для оснащення Збройних Сил Болгарії.

Як запевняють експерти, до цього часу Болгарія не значилася серед країн-виробників безпілотних літальних апаратів

У джерелах, які слідкують за виготовленням БПЛА у світі, зазначається, що апарат може працювати у повітрі до двох годин, маючи навантаження до 5 кілограмів. За деякими показниками він кращий за свого іранського "двійника".

Читайте також: Міністр Федоров розповів, скільки коштує ракета-дрон "Паляниця"

Нагадаємо, Україна розробляє безпілотники зі штучним інтелектом, які Росії буде складніше збивати. Прагнення створити систему наведення на ціль на основі розпізнавання зображень, яка може автономно шукати й вражати цілі, підтримується більш ніж 200 мільйонами фунтів стерлінгів західного фінансування від очолюваної Великою Британією коаліції з розробки дронів. Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони України, заявила, що ця система зробить ударні безпілотники менш вразливими до російських систем глушіння і дозволить пілотам керувати ними далі від лінії фронту.

 П'яту частину коштів, зібраних через коаліцію з розробки безпілотників, очолювану Великою Британією і Латвією, Україна виділяє на виробництво бойових безпілотників наступного покоління. Британські оборонні джерела заперечують, що уряд відіграватиме якусь роль у виробництві автономних безпілотників разом з українськими інженерами.