UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дослідження на тваринах показало, що вплив марихуани може допомогти при аутизмі

Дослідження було спрямоване на ген, відповідальний за формування сполук між нейронами мозку в ході індивідуального розвитку.

Більшість людей, які страждають від аутизму, для неофіційного лікування своєї недуги приймають, як правило, масло з неоп'янюючим КБД (Каннабідіол). Це масло часто фігурує в тематичних дослідженнях. Проте нещодавно вчені з Тель-Авівського університету (Ізраїль) виявили, що інше з'єднання, ТГК (Тетрагідроканнабінол) може виявитися набагато ефективнішим, повідомляє Translational Psychiatry.

Це з'ясувалося під час дослідження наслідків від приймання масел канабісу з ТГК чи КБД на мишей з мутацією в гені Shank3. В організмі людей і мишей цей ген відповідальний формування сполук між нейронами мозку під час індивідуального розвитку. Якщо ген вимкнено, спостерігаються нав'язливі дії, уникнення соціальних контактів і підвищена тривожність — інакше кажучи, виявляються деякі ознаки аутизму.

"У нашому дослідженні ми розглянули деталі і дійшли дивовижних та цікавих висновків, - сказала Шані Полег, одна з авторів роботи. - ТГК був більш ефективним. І головна відмінність полягала в тому, що лікування ТГК також покращувало соціальну поведінку, а не тільки повторювану компульсивну поведінку".

Вона також сказала, що хоча ТГК сам по собі і викликає сп'яніння, вчені досягли позитивних результатів за невеликої кількості сполуки. Більше того, вони не виявили жодних серйозних змін у когнітивних та емоційних тестах, проведених через півтора місяці після початку дослідження.

Читайте також: Куди рухаються законодавчі ініціативи щодо медичного канабісу

"На додаток до цього ми побачили значне зниження концентрації збуджуючого нейромедіатора глутамату у спинномозковій рідині, що може пояснити зменшення поведінкових симптомів", - додала Полег. За її словами, це одна з переваг канабісу перед іншими ліками, що призначаються при аутизмі.

Дослідниця наголосила, що мутація у гені Shank3 відповідальна за невелику кількість випадків аутизму у людей. "Але ми сподіваємося, що це може як стимулювати подальше вивчення використання медичного каннабісу, так і призвести до більш правильного застосування канабісу", - сказала вона.

Про перспективи легалізації медичного каннабісу в Україні читайте у матеріалі Вікторії Подворчанської для DT.UA "Куди рухаються законодавчі ініціативи щодо медичного канабісу".