UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дослідження: "Бразильський" штам коронавірусу удвічі заразніший за своїх попередників

"Бразильський" штам в 1,7-2,4 рази трансмісивніший, ніж попередні штами вірусу.

Вперше виявлений в деяких частинах Бразилії варіант коронавірусу P.1 передається вдвічі краще, ніж попередні штами. Відповідні докази виявила міжнародна група дослідників. Про це повідомляє Medical Xpress, передає "Інтерфакс-Україна".

У публікації наголошується, що "бразильський" штам в 1,7-2,4 рази трансмісивніший, ніж попередні штами вірусу. При цьому дослідники не змогли визначити, чи було це збільшення викликано більш тривалим перебуванням вірусу в організмі або збільшенням вірусного навантаження.

Так, за даними вчених, люди, які були інфіковані в Манаусі, столиці штату Амазонас в Бразилії, мали в 1,2-1,9 рази більше шансів померти від інфекції P.1, ніж від попередніх штамів.

Уточнюється, що поки точно невідомо, чи було це пов'язано зі змінами у вірусі або із перевантаженням системи охорони здоров'я в місті.

Вчені також визначили, що у віруса є 17 ідентифікованих мутацій і що три мутації спайкових білки - N501Y, E484K і K417T - викликають особливу тривогу, оскільки вони, скоріш за все, дозволяють вірусу більш щільно зв'язуватися з клітинами людини, а в деяких випадках допомагають ухилятися від антитіл.

"Вони також виявили докази того, що цей варіант може ухилятися від імунної відповіді на попередні штами вірусу", - йдеться в публікації.

Читайте також: Ситуація з ковідом у Бразилії критична. ВООЗ назвала країну новим епіцентром поширення хвороби

Вперше Варіант P. 1 SARS-CoV-2 був помічений в Манаусі, столиці штату Амазонас в Бразилії.

Згідно з дослідженнями, штам вірусу виник в кінці 2020 року. У початковий період зараження вважалося, що приблизно 70% жителів міста були інфіковані. Варіант P.1 незабаром поширився по всій Бразилії, а потім і в інших країнах - на сьогоднішній день він виявлений в десятках держав.