UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дослідники з Єлю вважають, що скорочення постачання газу набагато більше шкодить Росії, ніж Європі

Чисто з економічної точки зору європейський ринок Росії потрібен більше, ніж світ потребує російських енергоресурсів

Зменшуючи обсяги постачання газу «Північним потоком-1» до 20% його потужності, Росія насамперед шкодить собі, а не Європі. Це «катастрофічний удар» по її економіці. Таку думку в журналі Fortune висловили дослідники з Єльського університету, які проаналізували ситуацію в російському енергетичному секторі, повідомляє Радіо Свобода.

Дослідники Джеффрі Сонненфелд і Стівен Тіан вважають, що суто з економічної точки зору європейський ринок Росії потрібен більше, ніж світ потребує російських енергоресурсів. У 2021 році країни Європи імпортували 46% енергоресурсів із Росії, тоді як експорт до Європи склав 83% всього обсягу російського експорту. Тепер через свою політику Москва змушена продавати свою нафту азійським країнам із 35-відсотковою знижкою.

Читайте також: Siemens заявляє, що РФ затягує із транспортуванням турбіни для «Північного потоку»

«Втрати Росією доходів від експорту нафти і газу наближаються до катастрофічних, враховуючи зростаючі державні витрати, дефіцит бюджету, що досяг двох відсотків і золотовалютні запаси, що виснажуються», – пишуть Джеффрі Сонненфель і Стівен Тіан.

Путін розраховує на розкол європейських країн. Але така тактика не спрацює, вважають американські аналітики. Політики в Європі та США роблять спільні дії. Видобуток природного газу та виробництво зрідженого газу в інших країнах, зокрема у США, досягли рекордного рівня, видобуток нафти наближається до рекордної позначки.

Читайте також: Росіяни намагалися спровокувати аварію на газопроводі «Уренгой-Помари-Ужгород»

Нагадаємо також, після візиту Байдена на Близький Схід Саудівська Аравія та Ірак наростили подачу нафти до країн Європи. Також після тримісячної перерви експорт нафти відновила Лівія. А щодо газу Захід домовляється з країнами Африки, зокрема з Нігерією.