UA / RU
Підтримати ZN.ua

Доньку президента Узбекистана запідозрили у вимаганні мільярда доларів – The Times

Центр розслідування в Сараєво опублікував звіт про те, як Карімова вимагала гроші в компаній, прикриваючись посадою батька.

Донька президента Узбекистану Гульнара Карімова створила своє злочинне угруповання, яке вимагає від підприємців гроші за те, що вони можуть працювати в країні.

Про це повідомляє The Times з посиланням на звіт дослідницького Центру з питань організованої злочинності і корупції (OCCRP). В статті йдеться про те, що Карімова досить відома особистість в своїй країні. Вона здобула освіту в Гарварді, а, отримавши диплом, стала дипломатом в адміністрації батька, потім співачкою, дизайнером одягу, підприємцем і головним претендентом на посаду президента Узбекистану.

У звіті OCCRP йдеться про те, що Карімова займалася вимаганням, користуючись тим, що вона донька президента. Вона вимагала великі суми від компаній за ліцензії на роботу в Узбекистані. Займаючись здирництвом, вона отримала мільярд доларів США. Згодом, ця сума була відмита через банки в Швейцарії.

Дослідники також посилаються на листи дипломатів з США, які були опубліковані на сайті WikiLeaks, в яких доньку президента Узбекистану називають "найбільш ненависною особою країни" і "баронесою злодіїв". В них також йшлося про зв'язки Карімової з організованою злочинністю.

Карімову й раніше звинувачувати з корумпованості і В OCCRP вважають, що нові подробиці про вимагання є лише "верхівкою айсбергу", оскільки вона дивним чином змогла збудувати бізнес-імперію, яка включає авіакомпанії, фармацевтичні компанії і цементі заводи.

В цей же час, Україна теж намагається почати боротьбу з корупцією. Але справа просувається повільно. Нещодавно видання Time писало, що крадіжка золотого батона Януковича свідчить, що Майдан не закінчився, оскільки корупція все ще процвітає.