UA / RU
Підтримати ZN.ua

Додон пропонує провести тристоронні переговори з Росією і ЄС

Президент Молдови хоче відновити партнерство з Росією, не псуючи відносин з Брюсселем.

Президент Молдови Ігор Додон запропонував провести переговори за участю Росії і Євросоюзу. Молдові необхідно відновити стратегічне партнерство з Москвою, не розриваючи домовленостей з ЄС, каже президент у своєму інтерв'ю для DW.

Додон також розкритикував колишнє керівництво країни і європейських чиновників за падіння довіри до євроатлантичного курсу. На його думку, Євросоюз винен у тому, що його підтримка ґрунтувалася на геополітичних засадах та протидії Росії.

Крім того, Додон відмітив необхідність реінтегрувати Придністров'я до складу Молдови з особливим статусом. Молдова має унікальне вікно можливостей для повернення території до складу країни найближчі 2 роки, вважає президент.

У той же час демократична партія Молдови, яка контролює уряд, сказала, що Додон говорить не від імені всієї країни, а від імені своєї партії. Демократи вважають, що слова президента суперечать інтересам держави і не збігаються з позицією парламенту і уряду.

Раніше повідомлялося, що Президент Молдови Ігор Додон готовий надати особливий статус невизнаному Придністров'ю. Він також висловив надію на те, що голова ОБСЄ вплине на переговори щодо врегулювання придністровського конфлікту.

При цьому глава невизнаного Придністров'я Вадим Красносельський відкинув пропозицію розпочати переговори про надання регіону особливого статусу Молдови.