UA / RU
Підтримати ZN.ua

До Конгресу США внесли законопроект про визнання ПВК “Вагнера” терористичною організацією

Це дасть можливість США розпочати кримінальне переслідування проти групи та її членів. 

ПВК “Вагнера” приймає активну участь у війні Росії проти України, вербуючи, зокрема, в’язнів з колоній суворого режиму. На совісті російських найманців тисячі воєнних злочинів і саме тому в США на розгляд Сенату було подано законопроект про визнання компанії терористичною організацією. Про це повідомили автори ініціативи –  сенатори Роджер Вікер та Бен Кардін

Законопроект отримав назву “Про притягнення до відповідальності російських найманців” (HARM) і зобов’язує главу американської дипломатії Ентоні Блінкена визнати ПВК “Вагнера” іноземною терористичною організацією протягом 90 днів з дня набуття ним чинності. Також вказується, що будь-які пов’язані з ПВК “Вагнера” групи або її “наступники” теж будуть оголошені терористичними організаціями.

Визнання ПВК "Вагнера" іноземною терористичною організацією дозволить США розпочати кримінальне переслідування проти групи та її членів, а також накласти арешт на її активи по всьому світу.

“Владімір Путін та його поплічники не зупиняться ні перед чим для досягнення своїх цілей, зокрема й використанням найманців на кшталт групи “Вагнера” для вчинення звірств від їхнього імені. США повинні оголосити цю “тіньову армію” тим, чим вона є: іноземною терористичною групою. Ми повинні притягнути їх до відповідальності разом з усіма, хто їх підтримує”, – сказав Вікер.

Сенатор Кардін нагадав, що крім воєнних злочинів в Україні, “вагнерівці” відомі своїми звірствами у Сирії та практично на всьому африканському континенті. 

Зазначимо, що аналогічний двопартійний законопроект невдовзі буде подано до Палати представників США. 

Читайте також: Politico: ЄС може визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією

Раніше повідомлялося, що російська влада намагається послабити зростаючий вплив керівника ПВК “Вагнера” Євгєнія Прігожина, створивши нові організації найманців.