UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дмитро Фірташ заперечує свою участь в пошуку компромату на Байдена

Залучення до боротьби Байдена і Трампа було б для Фірташа, за його словами, найбільшою помилкою

Український олігарх Дмитро Фірташ намагається залишитися осторонь від розслідування, яке ведеться щодо Трампа і Байдена. Тим не менш, з людьми Трампа йому доводилося зустрічатися.

Дмитро Фірташ, український енергетичний магнат, якому пред'явлені звинувачення в кримінальних злочинах у Сполучених Штатах, каже, що йому пропонували допомогу у вирішенні юридичних проблем під час зустрічі з двома співробітниками Джуліані, повідомляє The New York Times.

Це були два українських бізнесмена з американськими правовими проблемами. Один був звинувачений федеральним судом у хабарництві. Інший був замішаний в широкому банківському скандал і, як повідомлялося, це розслідувалася ФБР. Обидва вони співпрацювали з Джуліані, надаючи йому сприяння в його широкомасштабної полювання за інформацією, що завдає шкоди одному з провідних політичних конкурентів президента Трампа, колишньому віце-президенту Джозефу Р. Байдену.

Ці зусилля завершилися телефонним дзвінком 25 липня між президентами США та України, який поставив на Трампа на грань імпічменту і невблаганно вивів на світ тіньову кампанію пана Джуліані. При цьому деякі дані вказували і на Фірташа, якого підозрюють, зокрема, у фінансуванні передвиборної кампанії Трампа.

Фірташ пішов від відповіді, чи питали у нього конкретно про Байдена, але підтвердив, що жодних відомостей не надавав.

"У мене немає ніякої інформації (про дискредитації Джо Байдена, - ред.), я ніколи не збирав таку інформацію і нікого не фінансував, хто збирав би таку інформацію", - заявив Фірташ, який помітив, що його залучення в боротьбу Байдена і Трампа було б для нього найбільшою помилкою.

Раніше американські ЗМІ досить багато писали про те, що Фірташ не тільки фінансував кампанію Трампа, але і брав участь, хоч і опосередковано, в кампанії проти Байдена.

Зокрема, адвокати українського олігарха Дмитра Фірташа розшукуваного у США за звинуваченнями в корупції, передали юристу Трампа Руді Джуліані пакет документів з обвинуваченнями, які повинні дискредитувати колишніх віце-президента Джо Байдена і спецпрокурора США Роберта Мюллера, пише Time.

А заарештовані в США бізнесмени Лев Парнас і Ігор Фруман, яких називають помічниками адвоката президента США Руді Джуліані, також працювали на українського олігарха Дмитра Фірташа. Про це повідомляє агентство Reuters.

За словами джерела агентства, обидва працювали з Фірташем "у невстановленій ролі" до того, як Парнас приєднався до юридичної команди олігарха в якості перекладача. Зазначається, що Фірташ фінансував діяльність Парнаса і Фрумана. Джерело не деталізувало їхню конкретну роботу для олігарха або скільки грошей він заплатив їм і за який період.

У коментарі Reuters Джуліані повідомляв, що Парнас і Фруман за останні два місяці бували у Відні, де перебуває Фірташ, від трьох до шести разів. Причини поїздок Джуліані не став називати. Він стверджує, що не знав про жодні ділові стосунки між Фірташем та американськими бізнесменами.