UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для стримування РФ Заходу можуть знадобитися нові військові бази у Східній Європі

У Великобританії побоюються, що Путін може скоритися спокусі дестабілізувати або навіть захопити одну з прибалтійських країн

Заходу можуть знадобитися нові військові бази у Східній Європі, щоб утримати президента Росії Володимира Путіна від вторгнення до країн Балтії, заявив Рорі Стюарт, обраний минулого тижня головою комітету з оборони Палати громад британського парламенту.

За повідомленням The Guardian, політик звернув увагу на точку зору східноєвропейців, на думку яких небезпека, що виходить від російського президента, величезна: військові витрати Росії збільшилися на 50%, у той час як бюджет НАТО скорочується на 20%.

Якщо ці оцінки підтвердяться, "нам, імовірно, буде потрібно розглянути можливість завчасного складування боєприпасів та створення баз у Східній Європі, посилення спостереження, передислокації військ, а також планування і підготовки до стримування Путіна", - вважає парламентарій.

"Останні військові навчання показали, що Росія здатна мобілізувати до 100 тис. військовослужбовців за 72 години, і вони вже відпрацювали вторгнення у Балтію, - цитує главу комітету The Guardian. - Ці країни (Естонія і Латвія) стверджують, що Путін розуміє тільки силу, що немає сенсу далі вдавати, ніби він потенційний партнер, чи боятися його розсердити. Вони також кажуть, що Путін може скоритися спокусі дестабілізувати або навіть захопити одну з прибалтійських країн".

На його думку, нездатність британського керівництва передбачити погрози на кшталт "арабської весни" відображає спустошення наших стратегічних інститутів".

"Це сходило нам із рук протягом 20 років, коли головними проблемами здавалися економіка та тероризм. Але Крим нагадує нам, що ми можемо зіткнутися з більш прямими погрозами на адресу європейського співтовариства, - підкреслив Рорі Стюарт. - Це не означає, що ми повинні занадто гостро реагувати на дії Путіна, однак слід зрозуміти, що він робить і що, ймовірно, збирається робити, і готувати гіпотетичні сценарії". !zn

Читайте також:

НАТО може ще більше посилити присутність в регіоні

США розцінюють дії Росії як спробу перешкодити проведенню виборів в Україні 25 травня

США помітили військову активізацію Росії в Тихоокеанському регіоні