UA / RU
Підтримати ZN.ua

Для США боротьба з Росією — це всерйоз і надовго — Горбулін

США застосовує у світовому масштабі класичну для будь-якої держави концепцію монополії на насильство.

Росія не вписується у модель "світу по-американськи" (новий Pax Americana). Бо той, хто встановлює нові межі і тим самим нав'язує нові правила гри, - той і є господарем становища. А це означає, що для США боротьба з Росією - це дійсно всерйоз і надовго.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Володимир Горбулін, директор Національного інституту стратегічних досліджень, академік НАН України. На його думку, США застосовує у світовому масштабі класичну для будь-якої держави концепцію монополії на насильство - США не можуть дозволити кому-небудь (ні Північній Кореї, ні Ірану, ні "навіть" Росії) оскаржувати їх бажання поставити нові геополітичні рамки "легітимації насильства".

"Тому ми будемо бачити все більше таких казусів і прецедентів, як вихід із ядерної угоди з Іраном і жорстка гра з Північною Кореєю, тотальний тиск на Росію і ультиматуми Європі - все це і є нові контури світової системи, яка перебуває лише в процесі формування", - підкреслює експерт.

Детальніше про деконструкцію світової системи і виклики для України читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Вулканічний синдром" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".